Μια στις τρεις επιχειρήσεις της Πάτρας ετοιμάζονται να κλείσουν και δύσκολα θα μπορέσουν να έχουν αύριο, μετά από αυτή την καταστροφή που έχουν υποστεί.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, με αφορμή το τρίτο lockdown που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, ένα lockdown που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πότε θα σταματήσει; «Από τις 10 Μαρτίου και μετά…». Αυτή είναι μία σχετικά αισιόδοξη εκτίμηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστα Ζαφειρόπουλου, με βάση την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και δραματική για μας τα μαγαζιά που βρισκόμαστε αντιμέτωπα με μια ολοκληρωτική καταστροφή». Το σίγουρο είναι ότι οι εκπτώσεις που κανονικά θα έληγαν στις 28 Φεβρουαρίου χάνονται εφόσον τα καταστήματα ανοίξουν από τον Μάρτη και μετά.

Ύστερα από την εορταστική περίοδο, χάνεται έτσι η εκπτωτική για τα καταστήματα. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς τι σημαίνει αυτό. Στις σκέψεις των ανθρώπων της αγοράς είναι να ξεκινήσουν από τώρα συζητήσεις με τα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου για να γίνει από κοινού μια μετάθεση της εκπτωτικής περιόδου, σε ένα χρονικό διάστημα που η αγορά θα είναι... on.

Όμως όλα αυτά είναι στις σκέψεις και στις προθέσεις. Άλλωστε, κανείς δεν ξέρει αν μια περίοδος εκπτώσεων θα δώσει έστω μια μικρή ανάσα σε μία αγορά που μόλις θα έχει επιστρέψει από κώμα.

Η εκτίμηση είναι ότι έρχονται λουκέτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό δεν αλλάζει, παρά μόνο εφόσον το κράτος προχωρήσει σε μία γενναία χρηματοδότηση των καταστημάτων και της πραγματικής οικονομίας. Κάτι που με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνεται ορατό στον ορίζοντα…