Τα απομεινάρια ενός αρχαίου μνημείου στη δυτική Ουαλία δείχνουν ότι οι μεγάλιθοι που το αποτελούσαν ίσως αποσυναρμολογήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Στόουνχεντζ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές θεωρούν ότι ορισμένοι από τους μεγάλιθους του Στόουνχεντζ – το οποίο, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη οικοδομήθηκε κοντά στο Σόλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας γύρω στο 3.000 π.Χ. ενδεχομένως ως το πρώτο σύμβολο ενότητας των Βρετανικών λαών, που έκαναν ανακωχή μετά από αμέτρητα χρόνια μαχών και συγκρούσεων - είχαν χρησιμοποιηθεί σ’ ένα παλαιότερο μνημείο, που ορθωνόταν σε απόσταση 280 χλμ. στη νοτιοδυτική Ουαλία.

Η ομάδα των ερευνητών του University College London (UCL) λέει ότι υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που συνδέουν το Στόουνχεντζ με το αρχαιότερο μεγαλιθικό μνημείο του Waun Mawn. Εκτιμούν ότι οι γαλάζιοι και γκρίζοι μεγάλιθοι από την Ουαλία πιθανώς μεταφέρθηκαν από τους αρχαίους οικοδόμους του Στόουνχεντζ, όταν μετανάστευσαν παίρνοντας μαζί τους και στοιχεία του προγονικού τους μνημείου. Τα ευρήματα της έρευνάς τους, που θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Antiquity, πιθανότατα εξηγούν γιατί οι λίθοι αυτοί μεταφέρθηκαν τόσο μακριά, όταν οι περισσότεροι παρόμοιοι μεγαλιθικοί κύκλοι της εποχής εκείνης κατσκευάστηκαν κοντά στα λατομεία, απ’ όπου εξήχθησαν οι βράχοι.

To Waun Mawn στους λόφους του Πρέσελι της δυτικής Ουαλίας είναι ένα από τα παλαιότερα του είδους του στη Βρετανία και το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας. Η γύρω περιοχή ήταν μια πυκνοκατοικημένη περιοχή μέχρι το 3.000 π.χ. όταν σταμάτησε κάθε δραστηριότητα αιφνιδίως εκεί. «Λες κι εξαφανίστηκαν. Ίως οι περισσότεροι να μετανάστευσαν παίρνοντας μαζί τους τους μεγάλιθους – την προγονική τους ταυτότητα», λέει ο αρχαιολόγος Μάικ Πάρκερ Πίρσον του UCL, προσθέτοντας ότι πιθανώς να μην ελήφθησαν μόνον από το Waun Mawn μεγάλιθοι για το Στόουνχεντζ, αφού στην κοιλάδα του Σόλσμπερι τοποθετήθηκαν σύμφωνα με εκτιμήσεις γύρω στους 80 τέτοιοι γαλάζιοι λίθοι. «Ίσως να υπάρχουν κι άλλα [μνημεία τύπου] Πρέσελι που περιμένουν κάποιος τυχερός να τα ανακαλύψει. Ποιος ξέρει;», λέει.

Η χρονολόγηση ξυλάνθρακα και ιζημάτων από τις τρύπες, όπου είχαν τοποθετηθεί οι μεγάλιθοι στον αρχαιολογικό χώρο στη δυτική Ουαλία αποκαλύπτουν ότι το μνημείο δημιουργήθηκε περίπου τέσσερις αιώνες νωρίτερα από το Στόουνχεντζ. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι οικοδόμοι του Στόουνχεντζ αντέγραψαν το μνημείο στην Ουαλία, αφού το Waun Mawn έχει διάμετρο 110 μ. ακριβώς όσο και η τάφρος που περιβάλλει τον κύκλο του Στόουνχεντζ, ενώ αμφότερα είναι προσανατολισμένη προς τη θέση που ανατέλλει ο ήλιος κατά το θερινό ηλιοστάσιο.