Σταθερές παραμένουν καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας οι προτιμήσεις των Γερμανών όσον αφορά τα δημοφιλέστερα είδη διακοπών, όμως παράλληλα αυξάνονται οι προτιμήσεις τους και για διακοπές στο βουνό και σε λίμνες, για εμπειρίες και δραστηριότητες στη φύση και για κάμπινγκ.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα Global Consumer Survey της Statista που διεξήχθη για λογαριασμό της ITB Berlin NOW.

Ειδικότερα, τα βουνά και οι λίμνες ως προτιμώμενος προορισμός ανέβηκαν από την έκτη στην πέμπτη θέση και τα κάμπινγκ από την 9η στην 7η, σε σχέση με αντίστοιχες έρευνες από το 2018.

Παράλληλα, οι δραστηριότητες που συνήθως συνδέονται με τον τουρισμό πόλης, όπως οι περιηγήσεις και τα ταξίδια για αγορές παρουσιάζουν μείωση, με τις περιηγήσεις να πέφτουν από την πέμπτη στην έκτη θέση και τις αγορές από την έβδομη στην όγδοη.

Οι διακοπές παραλίας παρέμεινε ο δημοφιλέστερος τύπος διακοπών το 2020.

Η τάση για διακοπές στη φύση στη Γερμανία, η οποία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντικατοπτρίζεται στις συχνές αναζητήσεις στη Google μέσω συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιά. Το καλοκαίρι του 2020 οι αναζητήσεις για πεζοπορία και περιηγήσεις με ποδήλατα είχαν πολύ μεγαλύτερη συχνότητα έναντι του 2019. Η τάση για διακοπές στη φύση επιβεβαιώνει και από τις επισκέψεις στις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες της Γερμανίας σχετικά με δραστηριότητες στην ύπαιθρο, οι οποίες κατέγραψαν μεγάλη αύξηση το 2020. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα Komoot είχε 8,5 εκατ. επισκέψεις τον Ιούλιο του 2020 έναντι 4 εκατ. τον Ιούλιο του 2019.

Πάνω από 2 εκατ. Γερμανοί ενδιαφέρονται για πεζοπορία

Σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Rascasse GmbH που προσφέρει στατιστικά δεδομένα για τη συμπεριφορά των καταναλωτών, πάνω από 2 εκατ. Γερμανοί ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή για πεζοπορία, εκ των οποίων το 58% είναι γυναίκες και το 42% άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 32 έτη.

Το κοινό αυτό θεωρεί την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή σοβαρά ζητήματα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για πεζοπορία καταγράφεται ιδιαίτερα στη νότια Γερμανία. Σε εθνικό επίπεδο, το υψηλότερο ενδιαφέρον για αειφόρα ταξίδια εντοπίζεται στην ίδια περιοχή. Συνολικά, τα αειφόρα ταξίδια έχουν αυξανόμενη σημασία για την τουριστική βιομηχανία. Η πλατφόρμα Rascasse εντόπισε ότι το συγκεκριμένο κοινό των Γερμανών ανέρχεται σε 3,1 εκατ., διπλάσιοι σε σύγκριση με το 2018. Εκτός από τις εξωτερικές δραστηριότητες, οι Γερμανοί ενδιαφέρονται επίσης για ρουχισμό που παράγεται με αειφόρες διαδικασίες, για blog μόδας και για το Instagram.

Αειφορία και χαμηλές τιμές

H έρευνα της Statista επιβεβαιώνει την τάση για αειφόρο τουρισμό. Από το 2018 το ποσοστό των ερωτηθέντων που συμφωνούν με τη δήλωση: «Η αειφορία είναι σημαντικός παράγοντας για εμένα στα ταξίδια», αυξήθηκε από 10,8% σε 17,8%. Το 39,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο ως ταξιδιωτικό οδηγό κατά τη διάρκεια των διακοπών, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 26,6% το 2018. Επιπλέον, οι χαμηλές τιμές έχουν γίνει πιο σημαντικές στη λήψη ταξιδιωτικών αποφάσεων. Το 2020, το 35% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι αναζητά πάντα τη φθηνότερη προσφορά στα ταξίδια, έναντι 29% το 2018.

Στην τουριστική βιομηχανία, αυτές οι τάσεις αξιοποιούνται ευρέως από τις startups και επηρεάζουν τη δημιουργία νέων προϊόντων. Κατά τη δεκαετία του 2010 σημειώθηκε τεράστια αύξηση των startups, ιδίως σε ορισμένες αγορές. Μεταξύ του 2000 και του 2009 η τουριστική βιομηχανία κατέγραψε συνολικά 38 νέες εταιρείες με δραστηριοποίηση στον αειφόρο τουρισμό. Μεταξύ των ετών 2010 και 2019 ο αριθμός τους έφτασε τις 175. Παρόμοια αύξηση στις startups μπορεί να παρατηρηθεί στις αγορές εξατομικευμένων ταξιδιών και εικονικής πραγματικότητας. Στη δεκαετία του 2000, οι νέες εταιρείες αριθμούσαν 48 και 11 αντίστοιχα, έναντι 336 και 139 το 2010. Σύμφωνα με ειδικούς, φαίνεται πιθανή περαιτέρω αύξηση αυτή τη δεκαετία.

Πηγή: tornosnews.gr