Αύξηση των κρουσμάτων της νόσου covid-19 σε παιδιά παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα χωρίς όμως τα παιδιά που βγαίνουν θετικά στον ιό να νοσούν ουσιαστικά, βαρύτερα από ότι κατά το παρελθόν.

Μάλιστα ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Γαβριήλ Δημητρίου, χαρακτηρίζει την περίπτωση του 9χρονου Μάριου, η κλινική εικόνα του οποίου ήταν ανάλογη των ενηλίκων, με πνευμονία, «εξαίρεση».

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι και τον Μάιο, που ήταν κλειστά τα σχολεία, σε 300 τεστ, που είχαν γίνει σε παιδιά, για να διαπιστωθεί αν νοσούν από κορωνοϊό, μόλις ένα είχε βρεθεί θετικό, επρόκειτο για έναν 15χρονο. Έκτοτε φαίνεται ότι από τον Αύγουστο, στην αρχή του 2ου κύματος άρχισαν να νοσούν όλο και περισσότερα παιδιά.

«Συνολικά από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι και 30 Ιανουαρίου 2021 σε 356 τεστ, που έχουμε κάνει, έχουμε γύρω στα 40 θετικά σε σχέση με το ένα, που είχαμε τον Μάιο. Και να φανταστείτε ότι πολλά από τα παιδιά δεν έρχονται να κάνουν τεστ, διότι δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν πολύ λίγα» ανέφερε ο κ. Δημητρίου μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».

Στη συνέχεια ερωτηθείς μήπως αυτή η αυξημένη μεταδοτικότητα οφείλεται στο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, που έχει εντοπιστεί και στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα απάντησε ότι «δεν είναι σίγουρο και αυτό, που ξέρουμε είναι ότι στην Πάτρα υπάρχουν 15 κρούσματα με αυτό το στέλεχος, ξέραμε ότι η μητέρα του Μάριου ήταν θετική στο βρετανικό στέλεχος, άρα και ο 9χρονος μάλλον αυτό είχε.

Αυτό, που είναι γνωστό είναι ότι πρόκειται για ένα στέλεχος, που μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, αυτό θα επικρατήσει στο τέλος».