Σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Δημοτικά σχολεία η Αγωνιστική Συνεργασία Γονέων στο Δήμο Πατρέων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Για κανένα γονιό δεν αποτελεί δυστυχώς έκπληξη το αλαλούμ που επικρατεί με το «σχεδιασμό» των ωραρίων λειτουργίας των δημοτικών σχολείων. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση το πρωί δημιουργεί νέα αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που και ο πιο άσχετος με την εκπαίδευση καταλαβαίνει ότι οι μαθητές 6, 7, 8 χρονών χρειάζονται απαραίτητα τη βοήθεια του γονέα για να πάρουν μέρος στη διαδικασία.

Απαιτούμε να τερματισθεί άμεσα αυτό το καψώνι.

Καλούμε κυβέρνηση και τη διεύθυνση α-βάθμιας να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να διορθώσουν άμεσα την απόφασή για την πρωινή λειτουργία των δημοτικών σχολείων και να εξηγήσουν παράλληλα στις οικογένειες των χιλιάδων μαθητών:

· Που θα βρεθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός για τις οικογένειες έχουν μαθητές σε δύο ή και σε τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης;

· Είναι εξασφαλισμένες οι άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς των μικρών μαθητών εργάζονται πρωινές ώρες;

· Είναι δυνατό να εξισώνεται το ωράριο της δια ζώσης διδασκαλίας με αυτό της εξ αποστάσεως; Ποιο παιδί πραγματικά θα αντέξει 6ωρο φουλ μπροστά σε μια οθόνη;

Εδώ και τώρα το Υπουργείο να σταματήσει τις παλινωδίες και να κάνει τουλάχιστον το αυτονόητο (αφού δε φροντίζει να κρατάει τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή) :

· Να εξασφαλιστεί άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους γονείς, ώστε να μείνουν μαζί με τους μαθητές σε όλη την περίοδο που παραμένει κλειστό το σχολείο.

· Να γίνει αναπροσαρμογή και αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων και των εκπαιδευτικών για να κρατήσουν ανοιχτή την παιδαγωγική σχέση.

· Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους τα τεχνικά μέσα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα μέλη της Ένωσης και της Ομοσπονδίας Γονέων,

Ηρώ Θανοπούλου

Ρένα Σκαρλάτου,

Αλέξανδρος Βανακάρας".