Όπως έχει γράψει το patrasevents.gr ο νέος σύλλογος που είναι να σχηματιστεί από τον κλάδο της εστίασης βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ίδρυση του.

Συγκεκριμένα εκκρεμεί η κατάθεση των υπογραφών για την αίτηση δημιουργίας του σωματείου στο Πρωτοδικείο, το οποίο βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας εξαιτίας του lockdown.

Ο νέος σύλλογος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συγκεντρώσει κοντά στα 100 άτομα από τον χώρο της εστίασης στην Πάτρα και την Αχαΐα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν μία σημαντική διαδρομή στον κλάδο.  

Ο υπό διαμόρφωση σύλλογος προέρχεται από μια νέα κίνηση επιχειρηματιών στον κλάδο της εστίασης – αναψυχής, που βγήκε στην επιφάνεια τους τελευταίους μήνες μέσα από το facebook, με πανελλαδική αναφορά, την estiasigreece. 

Την κίνηση αυτή ακολούθησαν αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου και από την περιοχή επιζητώντας μία διαφορετική συνδικαλιστική εκπροσώπηση, εκτός του πλαισίου της ΠΟΕΣΕ, που να είναι σε θέση να ανατρέψει τις υφιστάμενες ισορροπίες.

Μάλιστα, προ ημερών εκπρόσωποι του estiasigreece συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, την Τρίτη, έγινε συζήτηση μέσω τηλεσύσκεψης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους συνεργάτες του, Θόδωρο Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Από την Πάτρα το παρών έδωσε ο Τάσος Γιατράς (και σαν συντονιστής του estiasigreece) και ο Τάκης Ματθαιόπουλος. Αντικείμενο της συνάντησης – συζήτησης αυτής ήταν η «επόμενη μέρα της εστίασης».

Η estiasigreece στην σχεδόν 2ωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, έθεσε ως προτεραιότητα την επόμενη μέρα και τον εξορθολογισμό του κλάδου συμπεριλαμβάνοντας τα παρακάτω:

  • Μοντέλο οικονομικών πινάκων μη βιωσιμότητας του κλάδου σε κανονικές συνθήκες.
  • Επιμέρους στρεβλώσεις του τρόπου ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου μέσω του προγράμματος των Επιστρέπτεων Προκαταβολών (αφαιρούνται τα 534.00€ της αναστολής σε εργαζόμενους που απασχολούνται περιστασιακά και έχουν ελάχιστες πραγματικές απολαβές).
  • Η ενίσχυση των εργαζομένων που ορθά γίνεται ΔΕΝ είναι ενίσχυση των επιχειρήσεων.
  • Πολλές μικρές επιχειρήσεις λαμβάνουν λιγότερα ποσά οι ιδιοκτήτες - συνέταιροι όταν δεν απασχολούν προσωπικό και ενισχύονται μέσω του προγράμματος των επιστρεπτέων.
  • Στο θέμα των μισθώσεων του Αιγιαλού, ανακοινώθηκε πως θα βγει η ΚΥΑ με μειωμένες χρεώσεις λόγω της πανδημίας μέσα στον Φεβρουάριο και πως θα κατατεθεί νέο σχέδιο νόμου το προσεχές διάστημα.
  • Στις επαγγελματικές μισθώσεις και στο τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με μισθώσεις που λήγουν μέσα στην πανδημία ζητήθηκε η απαγόρευση εξώσεων και παράταση αυτών τουλάχιστον για ένα χρόνο .
  • Στις νέες εταιρείες θα έχουν πλέον αναφορά σε ενεργό ΚΑΔ στις 04/01/2021 και θα αφορά τόσο τις απαλλαγές ενοικίων όσο και τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές.
  • Το πρόγραμμα της ενίσχυσης των Παγίων συμφωνήθηκε πως είναι ένα πρόγραμμα σε σωστή κατεύθυνση και δικαιότερο αφού ενισχύει κατά περίπτωση και όχι οριζόντια. Αναμένουμε τις λεπτομέρειες του όπως και τους πόρους που θα είναι συνολικά διαθέσιμοι.
  • Αποτυπώθηκε η τεράστια επιβάρυνση του ΕΦΚ στον καφέ καθώς και αυτής του 5% κέντρα διασκέδασης.