Από τη μια η πτώση στην κίνηση και στο χονδρικό εμπόριο εξαιτίας των κλειστών καταστημάτων εστίασης. Από την άλλη η στροφή στην ποιότητα και στα καλά ποτά, με τα γνωστά brand ανεξάρτητα του είδους.

Αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά στοιχεία για την λειτουργία των κάβων ποτών στο διάστημα αυτό της πανδημίας που συνεχίζεται και ακόμα δεν λέει να σταματήσει.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του είδους ο τζίρος στις επιχειρήσεις τους έχει πέσει κατά τουλάχιστον 50% εξαιτίας της παύσης της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης εδώ και παραπάνω από τρεις μήνες.

Η πτώση αυτή είναι μία απώλεια που θα συνεχιστεί για τις κάβες από τη στιγμή που η πώληση της χονδρικής στηριζόταν σε ένα μεγάλο μέρος της στον κλάδο της εστίασης.

Στην χονδρική λοιπόν τα πράγματα είναι στο μηδέν για τις κάβες. Ωστόσο, στη λιανική η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, με τον τζίρο να βρίσκεται στο ίδιο περίπου επίπεδο με τις αντίστοιχες περιόδους των περασμένων ετών.

Ειδικότερα, την περίοδο των γιορτών από τις αρχές του Δεκεμβρίου και μετά, παρατηρήθηκε μία ελάχιστη αύξηση της κίνησης στις κάβες, με τον κόσμο να παίρνει ποτό για το σπίτι του, προκειμένου να περάσει καλά στην καραντίνα μαζί με τους φίλους και την οικογένεια του.

Λένε πολλοί ότι κατά την διάρκεια της καραντίνας παρατηρήθηκε μία αύξηση της κατανάλωσης του αλκοόλ και λόγω των προβλημάτων που έφερε αυτή στη ψυχολογία του κόσμου.

Όμως σύμφωνα με τους επαγγελματίες τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. «Μπορώ να πω ότι αυτό που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν μια στροφή στο ποιοτικό ποτό, με τον κόσμο να προτιμάει να δώσει κάτι παραπάνω, ξέροντας ότι δεν μπορεί να πάει πουθενά και να κάτσει έτσι να το απολαύσει σπίτι του.

Αυτό είναι από τα θετικά της καραντίνας, αφού δεν υπήρχε παλιότερα σε τόσο έντονο βαθμό» τονίζει ο Νικόλας Κορδάς ιδιοκτήτης κάβας ποτών.

Πάντως, από τις γιορτές και μετά η κίνηση στο λιανικό εμπόριο επέτρεψε στο επίπεδο που ήταν πριν. Όσο για τα ποτά που έχουν μια ιδιαίτερη θέση στις προτιμήσεις είναι το κρασί, το ουίσκι, η βότκα, ενώ μία δυναμική ξεχωριστή έχουν το τζιν και το ρούμι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι κάβες είναι από τις επιχειρήσεις που έχουν μείνει ανοικτές όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας όμως για να μπορέσουν να είναι σε μία πλήρη λειτουργία θα πρέπει να ανοίξει ξανά η εστίαση.

Να σημειώσουμε ότι ακόμα και σε αυτή την περίοδο του σκληρού lockdown στο οποίο έχει μπει η Πάτρα οι κάβες είναι ανοικτές από το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.