Δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, το οποίο διαλύει το λαϊκό, ιστορικό και κοινωνικό ρόλο των Λαϊκών Αγορών στη στήριξη  των νοικοκυριών με φθηνά και φρέσκα προϊόντα, ενώ παράλληλα μετατρέπει τους βιοπαλαιστές παραγωγούς- πωλητές σε αχθοφόρους ιδιωτικών εταιριών…

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Παραχωρεί τη λειτουργία των λαϊκών αγορών σε ιδιωτικούς φορείς (ΣΔΙΤ) αφαιρώντας την αρμοδιότητα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους.  
  2. Καταργεί τις  Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (Διοικητικά Συμβούλια), και αποκλείει τους εκπροσώπους των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων. 
  3. Ο ιδιωτικός φορέας θα καθορίζει την αξία κάθε προκηρυσσόμενης θέσης πωλητή.
  4. Τις θέσεις στις Λαϊκές, που παίρνουν μέχρι σήμερα οι παραγωγοί με σύστημα μοριοδότησης,  όπως η παλαιότητα άδειας, ηλικία, εντοπιότητα, τώρα θα τις παίρνουν με …πλειστηριασμό, ανά 3ετία, δηλαδή όποιος έχει τα περισσότερα λεφτά!!!
  5.  Εισάγεται νέο σύστημα μοριοδότησης με δύο πίνακες: 

α) Με κοινωνικά κριτήρια την ανεργία, την πολυτεκνία, το νεαρό της ηλικίας, δηλαδή μέχρι 35 ετών και τους τίτλους σπουδών («αλήθεια πως λειτουργούν ως κριτήριο και πρόκριμα οι όποιοι τίτλοι σπουδών με την δυνατότητα να κατέχει κάποιος πάγκο πωλητή λαϊκών αγορών;», επισημαίνουν ορθά τα σωματεία), 

β) Ένας πίνακας όπου τα μόρια τα παίρνει όποιος δώσει τα περισσότερα λεφτά για μια θέση. Το σύνολο των κοινωνικών κριτηρίων θα δίνει το πολύ 40 μόρια, ενώ ο πρώτος πλειοδότης θα παίρνει 60 μόρια. Με λίγα λόγια τη διεκδικούμενη θέση θα την παίρνει η πλειοδότρια εταιρία, την οποία πολύ δύσκολα θα μπορούν να ανταγωνιστούν οι μικροπαραγωγοί. 

«Λαϊκές» ως ακριβό & μη ποιοτικό Super Market 

  Οι δραστηριοποιούμενοι σε λαϊκές αγορές παραγωγοί (οι 7 στους 10)  πετάχτηκαν έξω από τη (λειψή) στήριξη για τις επιπτώσεις της πανδημίας το 2020. Για το 2021αποκλειστηκαν τελείως από την όποια στήριξη.  Ακόμα και στα μέτρα για την επιδημία τους έχουν κάνει λάστιχο. Εφόσον τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και αφού σε «ανοιχτούς χώρους δε κολλάει», όπως έλεγε ο Χρυσοχοΐδης, έκλεισαν τις αγορές. Μετά τις αντιδράσεις τις ανοίγουν. Κουλουβάχατα…  

 Τώρα, με το νομοσχέδιο της ΝΔ, οι παραγωγοί βλέπουν τον αφανισμό τους από την νεοφιλελεύθερη επίθεση της ΝΔ, προς όφελος των διαπλεκόμενων συμφερόντων. 

 Επίσης, οι καταναλωτές, που σήμερα αγοράζουν χωρίς μεσάζοντες φρέσκα και φθηνά προϊόντα κάτω από τον έλεγχο, την ευθύνη και την προστασία της Πολιτείας, θα είναι σαν να ψωνίζουν από ένα, υποβαθμισμένο ποιοτικά, Super Market… 

Δε μπορεί παρά να συναχθούμε σθεναρά με  τους συλλογικούς φορείς Σωματείων και Ομοσπονδιών Παραγωγών, Επαγγελματιών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών που ζητούν το σχέδιο νόμου να πάει στον «κάλαθο των αχρήστων».