Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021, ο δεύτερος από τους τέσσερις κύκλους των σεμιναρίων εκπαίδευσης φροντιστών γυναικών με καρκίνο, του έργου «Σύμμαχοι Φροντίδας: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο γυναικών με καρκίνο μαστού – «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας.

Στα σεμινάρια αυτά, που πραγματοποιήθηκαν από τις 25 Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2021, με δέκα συναντήσεις, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, συμμετείχαν 20 φροντιστές γυναικών με καρκίνο από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρακολουθώντας εισηγήσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες (γιατρούς, νοσηλεύτρια, ψυχολόγο, ψυχίατρο, κοινωνική λειτουργό, διατροφολόγο και νομικό). Τα κρίσιμα ζητήματα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, που αναδείχθηκαν, καθ’ όλη τη διάρκεια των σεμιναρίων, δημιούργησαν μεγάλη αλληλεπίδραση μεταξύ εισηγητών και συμμετεχόντων, ενώ οι βιωματικές ιστορίες φροντιστών και ασθενών που παρουσιάσθηκαν στην τελευταία συνάντηση ενίσχυσαν το αίσθημα του ανήκειν των φροντιστών σε μία ευρύτερη κοινότητα.

Φροντίζοντας για την πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα ακοής στις πληροφορίες και στην ενημέρωση για το τόσο κρίσιμο ζήτημα της φροντίδας ογκολογικών ασθενών, στα σεμινάρια υπήρξε ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική από την διερμηνέα, κ. Λαμπρινή Παπαπροκοπίου, η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς.
Στο πλαίσιο της εισήγησης της νοσηλεύτριας κ. Ιουλίας Κουκουρίκου με πρακτικές συμβουλές φροντίδας ογκολογικών ασθενών, δημιουργήθηκαν επτά σχετικά βίντεο, με παραδείγματαφροντίδας χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία νοσηλευτή/ νοσηλεύτριας.

Ο τρίτος κύκλος των σεμιναρίων αναμένεται να αρχίσει την άνοιξη. Οι ενδιαφερόμενοι φροντιστές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσα από την ηλεκτρονική φόρμα του Συλλόγου https://almazoispatras.gr/symmetoxi-sta-seminaria/ , στέλνοντας e-mailστο [email protected]ή τηλεφωνώντας στο 2610 22 22 74.

Το έργο «Σύμμαχοι Φροντίδας» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο γυναικών με καρκίνο μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας. ΤοπρόγραμμαActive citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως ΕΕΑ Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr