Γκάζι στους εμβολιασμούς πατάει η Βρετανία, καθώς, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου («Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου»), η κυβέρνηση θέτει ως στόχο τη χορήγηση 15 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της νόσου Covid- 19.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λονδίνου, στη χώρα γίνονται σχεδόν 1.000 εμβολιασμοί το λεπτό.

Τις τελευταίες ώρες, έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα του εμβολιασμού στο χώρο εργασίας για άτομα κάτω των 50 ετών.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Mirror» επικαλούμενη έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης, 30 εκατομμύρια Βρετανοί κάτω των 50 ετών θα μπορούσαν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της νόσου Covid- 19 στον χώρο εργασίας.

Οι Βρετανοί υπουργοί συζητούν την ιδέα καθώς καταστρώνουν σχέδια για την προστασία των νεότερων ενηλίκων και ιδίως των εργαζομένων που δεν μπορούν να κάνουν τηλεργασία, σύμφωνα με τη κυριακάτικη εφημερίδα «Telegraph».

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει κινητές ομάδες εμβολιασμού σε χώρους εργασίας για να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους κατά της νόσου Covid- 19.

Αυτοί που θα έχουν προτεραιότητα είναι οι υπάλληλοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, οι δάσκαλοι, οι οδηγοί φορτηγών, οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκεt και οι υπάλληλοι σε εργοστάσια τροφίμων.

Ήδη, πάντως, ο επικεφαλής αρμόδιος για τα εμβόλια, Ναντίμ Ζαχάουι αποκάλυψε ότι πάνω από τα 13 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν λάβει την πρώτη τους δόση.

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε 200 φαρμακεία, 250 νοσοκομειακά κέντρα, και 100 κέντρα μαζικού εμβολιασμού.

Ωστόσο, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού -βρετανική, νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη- προβληματίζουν έντονα τις αρμόδιες αρχές, καθώς δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε όλα τα νέα στελέχη.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως το το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης προσφέρει περιορισμένη προστασία κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να έχει αναλάβει την διερεύνηση του θέματος.

Για το λόγο αυτό, ο Βρετανός υπεύθυνος του εμβολιαστικού προγράμματος Ναντίμ Ζαχάουι, υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανός ένας «ενισχυτικός» εμβολιασμός το ερχόμενο φθινόπωρο (ουσιαστικά, μια τρίτη δόση του εμβολίου), καθώς και στη συνέχεια ετήσιοι εμβολιασμοί.

«Βλέπουμε να είναι πολύ πιθανός ένας ενισχυτικός εμβολιασμός το φθινόπωρο και μετά ένας ετήσιος εμβολιασμός, με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε τους εμβολιασμούς για τη γρίπη, ανάλογα με τη μετάλλαξη του ιού μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαχάουι.

Όσο για τη συζήτηση για τα «διαβατήρια εμβολιασμού» που θα χρησιμεύουν για ταξίδια στο εξωτερικό, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα καθιερώσει αυτό το σύστημα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν απόδειξη του εμβολιασμού τους από τον γιατρό τους, αν τη χρειάζονται για να μεταβούν σε άλλες χώρες.