Ο Δήμος μας μαζί με τους φορείς, τους κατοίκους του Ανατολικού Διαμερίσματος και όλος ο Πατραϊκός Λαός, αγωνίζονται και διεκδικούν την παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο, στον Δήμο Πατρέων. 

Στη θέση αυτή θα δημιουργηθεί, από τον Δήμο, ένα μεγάλο πάρκο 140 στρεμμάτων.

Ενός πάρκου με περίοπτη θέα,ελεύθερου και με δωρεάν χρήση, με τεράστιες δυνατότητες για δημιουργία κοινόχρηστου πράσινου για άθληση, σχολικές εκδρομές, παιδικές χαρές, παιδότοπους, για πολιτισμό κ.λπ. 

Ο χώρος έχει δοθεί από τις κυβερνήσεις Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ.,ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.στην ΕΤΑΔ Α.Ε.,την εταιρεία που ξεπουλάει την περιουσία του Λαού προς όφελος των λεγόμενων «δανειστών». Πρόκειται για δημόσιο κτήμα, αναδασωτέα έκταση,παλιά κοίτη χειμάρρου και στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό ορίζονται οι χρήσεις του.

Αυτή η δημόσια έκταση θεωρείται «φιλέτο» για εκμετάλλευση και κερδοσκοπία από μεγάλα συμφέροντα, τα οποία παλιότερα ήθελαν δικό τους το Νότιο Πάρκο και το Παραλιακό Μέτωπο.

Την πολιτική αυτή προωθούνοι κυβερνήσειςπαρότι γνωρίζουντην τεράστια έλλειψηοργανωμένων και λειτουργικών ελεύθερων χώρων στην πόλη μας.

Παρά τις κινητοποιήσειςτης Δημοτικής Αρχής,τωνσυλλόγων και των κατοίκων και τις πολύμορφες παρεμβάσεις (συναντήσεις, επιστολές κλπ) για την δημιουργία τουδημοτικού Ανατολικού Πάρκουοικυβερνήσειςδιαχρονικάαρνούνται στην πράξητην παραχώρηση. 

Επίσης  η  ΕΤΑΔ  Α.Ε. που διαχειρίζεται την έκταση,σκόπιμα δεν απαντάστην Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος τελευταία αναγκάστηκε να απευθυνθεί με επιστολή στο κ. Πρωθυπουργό, για να δοθεί η δέουσα λύση.

Αυτή η νέα πρωτοβουλία του Δημάρχου προκάλεσε τις γνωστές παρεμβάσεις από κυβερνητικό βουλευτή, από στελέχη του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.καιαπό άλλους «παράγοντες» που αντικειμενικά είναι σε αντίθεση και βάζουν εμπόδια στην ικανοποίηση του αιτήματος πουσυμφέρει την Πόλημας

Αναφέρονται,δήθεναόριστα,για «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» πετώντας στα αζήτητα το λαϊκό αίτημα ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙγια 50 χρόνια στο Δήμοο χώρος,για να δημιουργηθεί μεγάλο Πάρκο.Στέλεχος μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο Δήμος, ως δημόσιος φορέας, δεν μπορεί να τον διαχειριστεί και προτείνει δημιουργία εταιρείας.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν γενικά κοινή στρατηγική την προώθηση συμφερόντων που είναι ολέθρια και για τις ανάγκες του Πατραϊκού Λαού. Κάνουν τους ίδιους σχεδιασμούς που είχαν κάνει και παλαιότερα και δεν τολμούσαν ανοιχτά να τους πουν στους συνδημότες μας. Ήθελαν η Παραλιακή Ζώνη «να αξιοποιηθεί από επενδυτές»  χτίζοντας 55.000 τετραγωνικά μέτρα(!!!) καταστήματα, γραφεία κ.λπ. 

Για να δικαιολογηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης λένε ότι δήθεν δεν έχουμε «Σχέδιο»! Φυσικά αυτογελοιοποιούνται αφού στην προμετωπίδα της ΟΜΟΦΩΝΗΣ διεκδίκησης είναι ολοφάνερο ότι ζητάμε ΠΑΡΚΟ!!! 

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί το Ανατολικό Πάρκο μείζονος σημασίας, αφού επιπλέον  σαν νέος πόλος έλξης θα αναβαθμίσει και την σημασία όλων των γύρω περιοχών (Περιβόλα, Εγλυκάδα, Γηροκομειό, Ρωμανού, Ελεκίστρα, Σούλι) όπου διαμένουν χιλιάδες κάτοικοι.Ήδη έχει προωθήσει τις διαδικασίες για Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό,  κάτι δηλαδή ανάλογο με τον Διαγωνισμό για το Παραλιακό Μέτωπο. Αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες το μεγάλο έργο θα μπει στο δρόμο της υλοποίησης.

Ο Πατραϊκός Λαός δεν θα αποδεχτεί την εκμετάλλευση του χώρου από κανένα ιδιώτη ή εταιρεία ή από οποιαδήποτε μορφή σύμπραξης (ΣΔΙΤ), που δήθεν θα θέλουν «το καλό μας» με το αζημίωτο! Προτάσεις και « ιδέες» παραπειστικές, μισόλογα,δήθεν προβληματισμός, δήθεν Αναπτυξιακά οράματα, πρέπει να αποκαλύπτονται και να καταδικάζονται αφού πίσω τους κρύβονται Αντιλαϊκοί Σχεδιασμοί.

Έχουμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι στην  Πάτρα κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα 500 στρέμματα πλατείες και 2000! στρέμματα δρόμοι και να γίνουν οικόπεδα αφού ο Δήμος μας δεν χρηματοδοτείται για την Εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης. Είναι ακόμα πιο εγκληματικό να χάσουμε επί πλέον το Ανατολικό Πάρκο λόγω της τεράστιας σημασίας του για το μέλλον του Πολεοδομικού Σχεδιασμού και της λειτουργίας της Πάτρας.

Περιμένοντας την απάντηση  της Κυβέρνησης θέλουμε να υπογραμμίσουμε εν μέσω κορονοϊού την ανάγκη επαγρύπνησης. 

Όλος ο Πατραϊκός Λαός, οι φορείς, ο Δήμος να διαφυλάξουμε το ζωτικό συμφέρον της Πόλης μας. 

Για μια ακόμα φορά συλλογικά και οργανωμένα να πετύχουμε τον στόχο μας που αφορά όλες τις μελλοντικές γενιές.

Χρήστος Κορδάς,  Αντιδημάρχος Αρχιτεκτονικού Έργου και Έργων Υποδομής Δήμου Πατρέων