Σταθερά υψηλά είναι τα κρούσματα στην Αχαΐα με βάση τις ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Κλείνοντας πλέον την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο αριθμός των  κρουσμάτων στην περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας, έφτασε στο σύνολο του, τα 497!

Μέσα σε μία εβδομάδα. Όλα δείχνουν ότι ο μήνας που διανύουμε θα είναι για τον νομό και την αχαϊκή πρωτεύουσα ο δυσκολότερος από την αρχή της πανδημίας αφού αν συνεχιστούν οι μολύνσεις με τον ίδιο ρυθμό, δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να ξεπεράσουμε τα 757 κρούσματα, το ρεκόρ του "μαύρου" Νοεμβρίου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων αυτών προέρχεται από την Πάτρα, όπου η διασπορά παρόλο που η πόλη έχει μπει εδώ και  δέκα μέρες στην «κόκκινη»  ζώνη και από την περασμένη Παρασκευή σε συνθήκες σκληρού lockdown, δεν μειώνεται.

Οι εστίες είναι διάσπαρτες, η συρροή μεγάλη και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά εντός των νοσοκομείων. Στο μεταξύ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα του ιού και σπεύδουν να κάνουν το τεστ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, αλλά και σε αυτά του Αγίου Ανδρέα, γινόταν χαμός το Σαββατοκύριακο, με την κίνηση να είναι μεγάλη και τον κόσμο να ζητάει να κάνει έλεγχο για να δει αν είναι θετικός.

Σημάδια κούρασης από τον κόσμο

Η έκκληση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή της λοιμωξιολογικής κλινικής του ΠΓΝ Πατρών, Μάρκου Μαραγκού προς τον κόσμο, για να τηρήσει τα μέτρα, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Όμως ανησυχητική είναι η κούραση που δείχνουν να έχουν οι Πατρινοί μπροστά σε αυτή την κατάσταση που βιώνουν εδώ και μήνες. Πολλοί ερμηνεύουν τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε σε μέρη όπως το Νότιο Πάρκο, την Μαρίνα, αλλά και σε διάφορα σημεία του κέντρου, χωρίς να υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις μάσκες και αποστάσεις, ως σημάδια αυτής της ψυχολογικής κούρασης.

Ωστόσο, η διασπορά έτσι στην Πάτρα δεν αναχαιτίζεται. Χρειάζεται συμμόρφωση με τα μέτρα και ένα πραγματικό lockdown για να σταματήσουν οι μολύνσεις.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το μόνο ενθαρρυντικό για την υγειονομική πορεία της περιοχής είναι ότι τουλάχιστον τα κρούσματα δεν έχουν μία αυξητική τάση. Παραμένουν υψηλά, αλλά σταθερά. Και η μάχη συνεχίζεται.