Ακόμη 1.496 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες στο Μεξικό, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 165.786 νεκρούς.

Αυτό, γνωστοποίησε χθες Σάββατο μέσω Twitter ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του υπουργείου, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα, άνθρωποι που εκδήλωσαν συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο SARS-CoV-2 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανέρχονται σε 81.428. Το σύνολο των κρουσμάτων, επιβεβαιωμένων και ύποπτων, έχει ξεπεράσει τα 2,1 εκατ., με τα επιβεβαιωμένα να πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με πίνακες που μεταφόρτωσε ο κ. Λόπες Γκατέλ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, κατά μέσον όρο το 52% των κλινών στα νοσοκομεία της χώρας είναι κατειλημμένο, ωστόσο σε δύο πολιτείες το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 70%. Οι κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλήρεις κατά το 49% κατά μέσον όρο. Το Μεξικό καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη.

Η χώρα άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού την 24η Δεκεμβρίου 2020. Ως εδώ, έχουν χορηγηθεί πάνω από 710.000 δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η αμερικανογερμανική συμμαχία Pfizer/BioNTech ενω περιμένουν και το ρωσικό εμβόλιο. Στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβανομένου του κ. Λόπες Γκατέλ, αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα, λαμβανομένου υπόψη ότι δεν εισάγονται όλοι οι ασθενείς σε νοσοκομεία, ενώ τα τεστ που γίνονται δεν επαρκούν για να αποτυπωθεί πλήρως η επιδημιολογική κατάσταση.