Η σύλληψη ενός αλλοδαπού με πλαστό μισθωτήριο συμβόλαιο σπιτιού που του επέτρεπε να ταξιδεύει στην ενδοχώρα, την περασμένη Τρίτη στο λιμάνι της Κω, οδήγησε τους άνδρες της Ασφαλείας του Λιμεναρχείου στην εξάρθρωση ενός παρακλαδιού κυκλώματος που εδρεύει στην Τουρκία και προωθεί μη νόμιμους μετανάστες στο ελληνικό νησί.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, προέκυψε ότι μια ξενοδοχειακή μονάδα στη Κω χρησιμοποιούνταν ως «safe house» για την διαμονή μεταναστών που είχαν έρθει παράνομα από την Τουρκία χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και την προμήθειά τους με πλαστά έγγραφα για να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μάλιστα, συνελήφθη η 73χρονη ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, όπως αναφέρει το protothema.

Στα δωμάτια της μονάδας, συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί που είχαν πάνω τους πλαστές ταυτότητες ευρωπαϊκής χώρας και μισθωτήρια σπιτιών, τα οποία τους είχε προμηθεύσει ο ένας από αυτούς. Λίγο αργότερα, συνελήφθη με πλαστό μισθωτήριο ένας ακόμη αλλοδαπός, ο οποίος προσπάθησε να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα.

Οι έρευνες συνεχίζονται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, καθώς φαίνεται ότι το κύκλωμα είναι παρακλάδι εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην παράνομη μεταφορά στην Κω και στη συνέχεια ενδοχώρα και αναζητούνται και άλλα μέλη του.