Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από την εμπόλεμη Λιβύη για την Ευρώπη, τόνισε χθες Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, πάνω από 1.000 έφυγαν με βάρκες, καθώς ζουν σε φοβερές συνθήκες, τόνισε ο Οργανισμός. Πάνω από 800 αναχαιτίστηκαν από τις λιβυκές αρχές, οι οποίες τους μετέφεραν πίσω στις ακτές.

Το πλοίο Ocean Viking διέσωσε πάνω από 180 ανθρώπους οι οποίοι διέτρεχαν κίνδυνο στη θάλασσα σε δύο επιχειρήσεις που διεξήγαγε χθες Παρασκευή, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée. Ο αριθμός των προσφύγων που διέσωσε το πλοίο της ΜΚΟ τις τελευταίες 48 ώρες ανήλθε έτσι σε περίπου 420.

Την Πέμπτη, το πλήρωμα του σκάφους διέσωσε 121 ανθρώπους από ασφυκτικά γεμάτο φουσκωτό και άλλους 116 σε δεύτερη επιχείρηση, μερικές ώρες αργότερα. Πρόκειται κυρίως για υπηκόους της Ακτής Ελεφαντοστού, του Μαλί και του Σουδάν.

Το Astral, το πλοίο της ισπανικής οργάνωσης αρωγής Open Arms, από την πλευρά του διέσωσε 45 ανθρώπους που επέβαιναν σε βάρκα η οποία έπλεε στη Μεσόγειο τρεις ημέρες, ανέφερε το πλήρωμά του χθες Παρασκευή. Αναμένει πλέον οδηγίες από τις ιταλικές αρχές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο μεταφέρονται σε λιμάνια της Ιταλίας ή της Μάλτας.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, συχνά με κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη.

Η εμπλοκή μη κυβερνητικών οργανώσεων στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο προκαλεί αντεγκλήσεις, εν μέσω της συνεχιζόμενης έριδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων και των μεταναστών.