Τα εμβόλια κατά της Covid που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασφαλή και τα υψηλά επίπεδα προστασίας που παρέχουν έναντι του ιού «υπερτερούν κατά πολύ» των παρενεργειών που προκαλούν, αναφέρουν οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα Φάρμακα και τα Προϊόντα Υγειονομικής Περίθαλψης (MHRA) δημοσίευσε σήμερα μια περίληψη των αναφορών ασφαλείας της από τους εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 9 Δεκεμβρίου και 24 Ιανουαρίου.

Στις διαπιστώσεις της, προκύπτει ότι περίπου ένας στους 330 εμβολιασμένους εμφανίζει παρενέργειες κάποιου είδους, αλλά ότι ήταν, γενικά, πόνοι, κόπωση και πυρετός που «αντικατοπτρίζουν τη φυσιολογική ανοσολογική απόκριση» και είναι τόσο συχνές όσο αυτές που προκαλούν τα εμβόλια της γρίπης.

Συνολικά, 143 άτομα είχαν πεθάνει «λίγο μετά» τη λήψη των εμβολίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά ήταν ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι ή πολύ άρρωστοι και οι εμβολιασμοί δεν συνδέονταν με τους θανάτους τους, δήλωσε η MHRA.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν τώρα λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού και η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να έχει καλύψει σε όλες τις ηλικίες άνω των 50 ετών μέχρι τον Μάιο.

Τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία - τα μόνα που περιλαμβάνονται στην έκθεση του MHRA - είναι αυτά που αναπτύχθηκαν από την Pfizer / BioNTech και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης / AstraZeneca. Και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι προσφέρουν υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι του Covid-19.

Η έκθεση ανέφερε: «Με βάση την τρέχουσα εμπειρία, τα οφέλη των εμβολίων Covid-19 τόσο στην πρόληψη κατά της λοίμωξης όσο και στις σοβαρές επιπλοκές της, υπερτερούν κατά πολύ των γνωστών παρενεργειών».

Και πρόσθεσε: «Αυτά τα καθησυχαστικά δεδομένα έδειξαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ήπιες και όλες συμφωνούν με τους περισσότερους τύπους εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου της εποχικής γρίπης».