Η κινητοποίηση είναι για όλη την Ελλάδα και το μήνυμα είναι σαφές: Η εστίαση δεν αντέχει άλλο. Ζει τραγικές στιγμές. Οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα και δεν ξέρουν πώς να ζήσουν.

Το όλο θέμα πλέον έχει ξεφύγει από το ζήτημα της επιχειρηματικότητας. Έχει φτάσει στο επίπεδο επιβίωσης. Κι ας φαίνεται όλο αυτό κάπως περίεργο στα μάτια του κ. Άδωνι Γεωργιάδη που προχώρησε σε μία άστοχη καυστικότητα ως προς την κινητοποίηση που ετοιμάζουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Παραδίδουν κλειδιά στις 10 Φεβρουαρίου οι καταστηματάρχες της εστίασης. Δεν παραδίδουν όμως τις ζωές τους, ούτε και τα μαγαζιά τους, αλλά διεκδικούν μία καλύτερη αντιμετώπιση από την πολιτεία και ευνοϊκότερα μέτρα.    

Πόσο μάλλον τώρα που με την έξαρση των κρουσμάτων και την κατάσταση που επικρατεί στην Πάτρα και στην Αχαΐα, αλλά και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, το άνοιγμα της εστίασης παίρνει «μετάθεση».

«Έτσι όπως πάει το πράγμα η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξει στο επόμενο τρίμηνο» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεγίου.

Το τραγικό είναι ότι οι επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από την πέμπτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι δεκάδες. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών καταστημάτων αποκλείστηκε από την πέμπτη δόση.

Με τα ταμεία να παραμένουν κλειστά, την κατάσταση αυτή να συνεχίζεται και έχοντας αποκλειστεί και από άλλα προγράμματα ενίσχυσης όπως αυτό της Περιφέρειας, οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειες τους είναι αναγκασμένες να ζουν όλους αυτούς τους μήνες χωρίς εισόδημα» τονίζει ο Σπύρος Στεργίου.

Οπότε η κινητοποίηση της εστίασης, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα σε όλες τις πρωτεύουσες του κάθε νομού, δεν έχει καμία δόση δραματικότητας, όπως προσπάθησε να δώσει σε αυτή ο κύριος υπουργός.

Μόνο ρεαλισμό. «Ελπίζουμε να κάνουμε τη συγκέντρωση αυτή εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και δεν προχωρήσουμε σε πιο αυστηρό lockdown, όπως ακούγεται. Τα πράγματα για τον κλάδο είναι τραγικά και πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα στήριξης».

Σημειώνουμε ότι στην Πάτρα η κινητοποίηση του «Παραδίδουμε τα κλειδιά της εστίασης» θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Γεωργίου και μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική αφίσα από τον ΣΚΕΑΝΑ.