Σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις γονικές άδειες, τις άδειες πατρότητας και την προστασία των γονέων από απόλυση αναμένεται να περιληφθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

Η υφυπουργός Εργασία, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα δήλωσε χθες ότι «τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, που επωμίζονται ανισομερώς τις οικογενειακές ευθύνες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους. Επίσης, θα γεφυρώνουν τα χάσματα που υπάρχουν σήμερα στην προστασία των διαφόρων κατηγοριών εργαζόμενων-γονέων ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα».

Συγκεκριμένα, η κυρία Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι «τα πρώτα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό νόμο είναι η άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, η γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και η άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές. Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους».

Όπως προκύπτει, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στη θέσπιση:

14ημερης άδειας πατρότητας, μετ’ αποδοχών,
6μηνης γονικής άδεια και στους δυο γονείς (σήμερα είναι 4μηνη και αφορά τη μητέρα),
μέτρων προστασίας και των μπαμπάδων από απόλυση και
ολιγοήμερων αδειών φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού ή συζύγου

Όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η «Καθημερινή» η προστασία απόλυσης των μπαμπάδων θα ισχύει για δυο μήνες από τον τοκετό για το πρώτο παιδί, τέσσερις για το δεύτερο και έξι μήνες για κάθε επόμενο παιδί.