Ξεκινάει την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, διαδικτυακά, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Για πρώτη φορά, οι λάτρεις των ταινιών τεκμηρίωσης σε όλη την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν on line  και δωρεάν 55 ταινίες του εκλεκτού διεθνούς προγράμματος του Φεστιβάλ.

Σύμφωνα με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου, «Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που παραδοσιακά φιλοξενείτο στις αίθουσες 9 πόλεων κάθε Ιανουάριο,  θα πραγματοποιηθεί στο Διαδίκτυο με όλη τη ποικιλομορφία του, και θα επισκεφθεί τους θεατές στο σπίτι τους, επεκτείνοντας έτσι την γεωγραφική του εμβέλεια. Αυτό που τώρα οργανώνεται διαδικτυακά, είναι προπομπός του Φεστιβάλ που ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία  τον Μάιο.  Οι ταινίες που επιλέχθηκαν για το φετινό Φεστιβάλ όχι μόνο αντικατοπτρίζουν μία πρωτοτυπία και αισθητική αριστεία, αλλά προσφέρουν πολλές διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές εμπειρίες και απόψεις. Πενήντα δύο σκηνοθέτες από 29 χώρες συμμετέχουν συνολικά στο πρόγραμμα και μας καλούν ν' ανοίξουμε τα μάτια μας στον κόσμο, έτσι όπως αυτοί τον έχουν αντιληφθεί και αποτυπώσει, άλλοτε σκληρά, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε νοσταλγικά, άλλοτε με κριτική και άλλοτε με συμπάθεια. Οι ταινίες στο κεντρικό αφιέρωμα «Διεκδικώντας την ελευθερία» θα μας κάνουν να καταλάβουμε ότι το να κάνεις ένα ντοκιμαντέρ δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απόλυτη αναγκαιότητα. Θα μας κάνουν να καταλάβουμε την παγκόσμια ανάγκη μας για διαπολιτισμικό διάλογο και κατανόηση της διαφορετικότητας». 

Η Καλλιτεχνική Σύμβουλος του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, συμπληρώνει: «Είμαστε ευτυχείς γιατί κατορθώσαμε να ξεκινήσουμε μία υπέροχη συνεργασία με το φεστιβάλ ΖΙΝΕΒΙ. Επίσης, μια ιδιαίτερη μνεία στο τόσο ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό μόνιμο αφιέρωμα του φεστιβάλ με την θεματική της Ισότητας, για το οποίο έχουμε θεσπίσει 2 βραβεία, για το καλύτερο Ελληνικό και το καλύτερο Ξένο ντοκιμαντέρ, με Διεθνή Κριτική Επιτροπή. Όπως όλοι ξέρουμε, και δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερνά, τα θέματα της ισότητας δεν έχουν λυθεί. Καλούμε, λοιπόν, τους Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς να ανακαλύψουν τα προβλήματα που κρύβονται επιμελώς και περιμένουν την ευαισθησία, διεισδυτικότητά και καλλιτεχνική προσέγγιση για να αποκαλυφθούν σαν τους κρυμμένους θησαυρούς. Γιατί κάθε προσέγγιση της αλήθειας είναι ένας ακόμα θησαυρός». 

Το κεντρικό αφιέρωμα του 7ου ΔΦΝΠ έχει τη θεματική «Διεκδικώντας την Ελευθερία», με 13 ντοκιμαντέρ ξένων δημιουργών, αποτίοντας φόρο τιμής στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ζωντανή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ίδια θεματική, στις 7 Φεβρουαρίου, μεταξύ δημιουργών και πολεμικών ανταποκριτών απ' όλο τον κόσμο, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και οι θεατές του Φεστιβάλ, με ταυτόχρονη μετάφραση στη Νοηματική.

Και φέτος το Φεστιβάλ περιλαμβάνει το αφιέρωμα στην Ισότητα των Φύλων με 7 διεθνείς ταινίες, οι οποίες, με αφορμή μία κοινωνική ανισότητα ή μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, συνθέτουν ένα έργο που οδηγεί σε δημιουργική σκέψη. Το αφιέρωμα στον Βασκικό Κινηματογράφο που προστίθεται από φέτος στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πελοποννήσου, είναι το προϊόν της νέας συνέργειας του ΔΦΝΠ με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, ένα φεστιβάλ που μετρά 62 χρόνια ζωής. Στο πλαίσιο  αυτού του αφιερώματος, αρχικά διαδικτυακά θα προβληθούν την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου τα ντοκιμαντέρ τριών ταλαντούχων σκηνοθέτιδων από τη χώρα των Βάσκων: της Bertha Gaztelumendi (Ez, eskerrik Asko! Gladys Window), της Iratxe Fresneda (Cold Lands) και της Maider Oleaga (Stepping into the boundary), ενώ τον Μάιο, στην διεξαγωγή του Φεστιβάλ με φυσική παρουσία, θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα με την παρουσία των δημιουργών των ταινιών.

Το ελληνικό πρόγραμμα θα προβληθεί στο Φεστιβάλ του Μαΐου. Σε αυτή τη φάση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στις αίθουσες προβολών του Φεστιβάλ τις διεθνείς ταινίες που θα έχουν προβληθεί διαδικτυακά τον Φεβρουάριο και τα ντοκιμαντέρ των Ελλήνων σκηνοθετών. Το πρόγραμμα του Μαΐου εμπλουτίζουν εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, τηλεδιασκέψεις και εκθέσεις. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που διοργανώνει εδώ και επτά χρόνια  το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, είχε από το ξεκίνημά του έναν συγκεκριμένο σκοπό: την επιστροφή του θεατή στη σκοτεινή αίθουσα. Και το πέτυχε, αγκαλιάζοντας την τοπική κοινωνία και καθιερώνοντας μία καινούρια σχέση ανάμεσα στο κοινό και τους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ. 


Το διαδικτυακό πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ παρουσίασε το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, στην Καλαμάτα, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης Τύπου.

“Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Πελοποννήσου ξεκινά την Παρασκευη 5 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά διαδικτυακά, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε στο Εργατικό Κέντρο,ούτε στο Πνευματικό,ούτε στους πολυχώρους που συνήθως κάναμε τα σεμινάρια, τις εκθέσεις μας και τις εκδηλώσεις μας , μιας και το επιβάλλουν οι καταστάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Θα ήθελα, εδώ, να σημειώσω ότι από την αρχή του, το Φεστιβάλ που διοργανώνει εδώ και επτά χρόνια  το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, είχε έναν στόχο: βασικά να εξυπηρετήσει την τοπική κοινωνία και να φέρει τον ντόπιο πληθυσμό, το κοινό, πιο κοντά στο ντοκιμαντέρ και πιο κοντά στους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ και να τους δωσει βήμα για διάλογο και συζήτηση. Έχοντας, λοιπόν, αυτό στο νου, αποφασίσαμε ότι το Φεστιβάλ δεν μπορεί  να λειτουργεί μόνο διαδικτυακά, αλλά πρέπει να γίνει και με φυσική παρουσία.
Γι' αυτό εχουμε προγραμματίσει να κανουμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Φεστιβάλ -έτσι όπως το έχουμε συλλάβει από την αρχή στο μυαλό μας- τον Μάιο, 7-16 Μαϊου, εφ'οσον βέβαια τελειώσουμε με αυτήν την κακιά υπόθεση του κορωναϊού.

Το πρόγραμμα του διαδικτυακού φεστιβάλ περιλαμβάνει μόνο το διεθνές κομμάτι του φεστιβάλ, το ελληνικό πρόγραμμα θα προβληθεί τον Μάιο. Σε αυτό, λοιπόν, έχουμε επιλέξει 55 διεθνείς ταινίες από 26 διαφορετικές χώρες, από τις οποίες, 44 ταινίες θα προβληθούν σε πανελλήνια πρεμιέρα.

Το κεντρικό αφιέρωμα του 7ου ΔΦΝΠ έχει τη θεματική «Διεκδικώντας την Ελευθερία», αποτίοντας φόρο τιμής στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με 14 διεθνείς παραγωγές,  από τις οποίες οι 11 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες.

Ένα άλλο αφιέρωμα του διαδικτυακού προγράμματος, το οποίο έχουμε υιοθετησει τα τελευταία τρία χρόνια, είναι αυτό της Ισότητας των Φύλων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε επιλέξει 7 ταινίες. Τέλος περιλαμβάνεται αφιέρωμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο. Αυτό το αφιέρωμα το επιλέξαμε για δύο λόγους, αφ'ενός γιατί ως Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνάψαμε μία πολύ σημαντική συνεργασία για τον τόπο μας αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα με το διεθνές Φεστιβάλ Zinebi, που γίνεται στο Μπιλμπάο της Ισπανίας τα τελευταία 62 χρόνια.Είναι ένα παρα πολύ σημαντικό Φεστιβάλ, αρκεί να πω ότι όποιο ντοκιμαντέρ βραβεύεται σε αυτό το Φεστιβάλ, είναι κάτι σαν τον προπομπό των Όσκαρ.
Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς να δεχτεί το Zinebi να συνεργαστεί μαζί μας!
Αφ'ετέρου, το Μπιλμπάο είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας των Βάσκων και όλοι ξέρουμε τί έχει τραβήξει αυτός ο λαός για την αυτονομία του, τις φρικαλεότητες που υπέστη ήδη από την εποχή του Φράνκο, τους αγώνες και τις θυσίες που έχει κάνει να γίνει αυτόνομη χώρα. Οπότε, οι τρεις ταινίες που έχουμε επιλέξει για το διαδικτυακό πρόγραμμα ενσωματώνονται μέσα στο αφιέρωμα “Διεκδικώντας την Ελευθερία”.
Στο πλαίσιο,δε, αυτής  της συμφωνίας που υπεγράφη,  θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την προώθηση και προβολή ντοκιμαντέρ που αφορούν στις δύο χώρες, ενώ θα δοθούν επίσης κίνητρα για συμπαραγωγές μεταξύ Ελλήνων και Βάσκων σκηνοθετών.  

Στο διαδικτυακό φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Διεκδικώντας την Eλευθερία- Πολεμικοί ανταποκριτές»  την οποία σας προσκαλώ και εσας και το κοινό, να την παρακολουθήσετε. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 18:00, μέσω της ιστοσελίδας μας, της σελίδας μας στο Facebook και στο Youtube, με την παρουσία Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών και δημοσιογράφων/ πολεμικών ανταποκριτών.

Πιο συγκεκριμένα θα συμμετέχουν: ο Δανός σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Photographer of war,  Boris Benjamin Bertram και ο Jan Grarup, ο πολεμικός ανταποκριτής και πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ του Boris Bertram,  η  Nitza Kakoseos Dominguez από την Σουηδία, σκηνοθέτης/ δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια στην Νικαράγουα, και ο Νικόλας Βαφειάδης δημοσιογράφος/πολεμικός ανταποκριτής.  

Την συζήτηση θα συντονίσει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ « Πεθαίνοντας για την αλήθεια», Νίκος Μεγγρέλης, σε συνεργασία με την Λίνα Γιαννοπούλου, συνεργάτιδα και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ. 

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά στα αγγλικά, με στόχο να υπάρξει διάδραση με τους θεατές, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην Νοηματική. Στην συζήτηση θα συμμετέχει εκπροσωπος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, καθώς οι φοιτητές έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τις ταινίες του αφιερώματος και να πάρουν συνεντευξεις από τους σκηνοθέτες.

Υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα, δηλαδή κάθε ημέρα θα προβάλλονται 5-6 ταινίες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μόνο για 24 ωρες.Επίσης, θα επιτρέπονται 200 θεατές σε κάθε ταινία.

Θα υπάρχει βραβείο κοινού και διαδικτυακά. Όσοι παρακολουθήσετε τις ταινίες τωρα, θα μπορείτε να ψηφίζετε και τον Μάιο οι ψήφοι αυτές θα συμψηφιστούν με τις ψήφους του Μαϊου κι ετσι θα προκύψει το Βραβείο Κοινού για το Καλύτερο Ξένο Ντοκιμαντέρ.
Οι προεγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά τα νούμερα που έχουμε στην διάθεσή μας. Το πιο σημαντικο, δε, είναι ότι το Φεστιβάλ έχει ακουστεί σε όλη την Ελλάδα. Εχουν εγγραφεί θεατές από Κοζάνη, Καστοριά, Τρίκαλα, Σέρρες κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, όχι μονο για το ίδιο το Φεστιβάλ, αλλά και για τις πόλεις που εκπροσωπεί.Η Καλαμάτα, η Πάτρα, η Σπάρτη, το Γύθειο, η Αμαλιάδα, το Άργος, το Ναύπλιο, η Αιγιάλεια, το Ξυλόκαστρο μπαίνουν στον Χάρτη των Κινηματογραφόφιλων!”