Την παραγωγή εμβολίων επόμενης γενιάς κατά του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του επιδιώκουν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήδη από το φθινόπωρο, ήτοι πριν το χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα έρευνας της φαρμακοβιομηχανίας Μενέλος Πάγκαλος.

Ερωτηθείς για το πότε η AstraZeneca μπορεί να παραγάγει εμβόλιο της επόμενης γενιάς κατά των νέων παραλλαγών του ιού, απάντησε: «Το συντομότερο δυνατόν».

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να έχουμε κάτι έτοιμο το φθινόπωρο, άρα εντός του έτους», είπε προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την εργαστηριακή έρευνα και τις κλινικές δοκιμές των νέων εμβολίων.

Στόχος είναι να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου.

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι βέβαιοι ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό κατά της περισσότερο μολυσματικής παραλλαγής που εντοπίσθηκε στην Βρετανία και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο Andrew Pollard, διευθυντής του Τομέα των Εμβολίων της Οξφόρδης.

Εξασφαλίζουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ηλικιωμένους


Και οι δύο δήλωσαν ότι πλησιάζουν στην εξασφάλιση δεδομένων ότι το εμβόλιό τους κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό και στις ομάδες των ηλικιωμένων, τονίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και γι' αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca συνιστάται για τα άτομα κάτω των 65 και σε ορισμένες περιπτώσεις, κάτω των 60 ετών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα γι' αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών της Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου στις ΗΠΑ θα είναι διαθέσιμα σε έναν ή δύο μήνες», διευκρίνισε ο επικεφαλής του τομέα έρευνας της εταιρείας.