Τα «ορθάδικα» μπαίνουν στο "μάτι" της τοπικής αστυνομίας, με τις εντολές που έχουν πάρει οι ομάδες περιπολίας που χτενίζουν την Πάτρα να είναι συγκεκριμένες.

Κανένας μπροστά από τα take away, διαφορετικά πρόστιμα με το… καλημέρα, τόσο στους πελάτες, όσο και στα καταστήματα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που έχει εκδοθεί τα πρόστιμα που θα δοθούν στους παραβάτες είναι υψηλά. Φτάνουν τα 3.000 για τους επιχειρηματίες και 300 ευρώ για τους πελάτες.

Ήδη αρκετά από τα καταστήματα take away εφαρμόζοντας τους νέους κανονισμούς έχουν κλείσει ακόμα και το παράθυρο συνομιλίας με τον πελάτη, έτσι ώστε να μην δίνουν δικαιώματα, με τον υπάλληλο να βγαίνει έξω και να τον ρωτάει τι θέλει κάνοντας του συστάσεις για να μην καθίσει ώρα, αλλά και για τον κίνδυνο που υπάρχει.

Εξάλλου, κάποια καταστήματα που είχαν μπάρες στον εξωτερικό τους χώρο τις μάζεψαν εντελώς για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Ωστόσο, δεν λείπουν και τα παράπονα από τους επαγγελματίες ενός κλάδου που έχει υποφέρει πολλά.

Ορισμένοι κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά στις μεταξύ τους συζητήσεις κάνουν λόγο για οικονομική εξόντωση αφού το ύψος ενός τέτοιου προστίμου είναι αρκετά μεγαλύτερο από τον τζίρο που έχουν κάνει αυτούς τους μήνες που η εστίαση είναι κλειστή.

Πάντως, η αστυνομία ήδη έχει ξεκινήσει από τις περασμένες ημέρες τους ελέγχους στα take away, δίνοντας προτεραιότητα μάλιστα σε περιοχές της Πάτρας που έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Στο επίκεντρο της ΕΛ.ΑΣ έχουν μπει καταστήματα που βρίσκονται κοντά σε πλατείες, όπως στα Ψηλαλώνια, στην Τριών Ναυάρχων, στην πλατεία Όλγας, αλλά και έξω από το κέντρο, στην Ακρωτηρίου, στην Οβρυά και στα Ζαρουχλέικα.