Με το σημερινό “ρολάρισμα” των 3μηνων εντόκων γραμματίων, θα καλύψει το υπουργείο Οικονομικών την “τρύπα”, που άνοιξε στον Προϋπολογισμό το πισωγύρισμα στη λειτουργία της αγοράς. Ωστόσο είναι προφανές, πως αν και το επιτόκιο θα είναι αρνητικό για τα περίπου 800 εκ. ευρώ που θα “τραβήξει”, δεν είναι βιώσιμο το σχήμα “δανείζομαι για να πληρώνω τις ζημιές της πανδημίας”, αν δεν πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας.

Όπως παραδέχθηκε ο Χ. Σταϊκούρας, η λειτουργία του λιανικού εμπορίου μετ’ εμποδίων, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα, έχει κόστος περί τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό αφορά, όμως, στο Φεβρουάριο και το πρόβλημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η νέα χρονιά έκανε ποδαρικό με το... αριστερό, καθώς κόντρα στον αρχικό σχεδιασμό, το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου έμεινε παγιδευμένο στις Συμπληγάδες της πανδημίας. Στο ΓΛΚ δεν έτρεφαν αυταπάτες για την επίπτωση στα φορολογικά έσοδα, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία, που έδειχναν υστέρηση κοντά στο 20%, προκάλεσαν “παγωμάρα”. Ευτυχώς, για έναν ακόμα μήνα, οι πληρωμές στις δύο τελευταίες ημέρες συμμάζεψαν τις απώλειες και σύμφωνα με πληροφορίες, εν αναμονή των στοιχείων πληρωμών από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι η υστέρηση θα περιοριστεί γύρω στο 15%, δηλαδή στα περίπου 600- 700 εκατ. Ευρώ.

Η επιβεβαίωση, επί του παρόντος, του δυσμενούς σεναρίου, που προβλέπει διαρκείς αναταράξεις στο υγειονομικό πεδίο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομία, δικαιώνει όσους είχαν επισημάνει εξαρχής ότι η “ασπίδα” της ΕΚΤ για τους πρώτους κρίσιμους μήνες του 2021, θα είναι σωτήρια και φυσικά όχι μόνο για την Ελλάδα. Η τελευταία έξοδος στις αγορές, με τη συγκέντρωση προσφορών 30 δισ και την άντληση 3,5 δισ ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, μπορεί να αποδοθεί στο προφίλ της Ελλάδας και στο “μαξιλάρι” των- σταθερά πάνω από τα- 30 δισ ευρώ, αλλά η Φρανκφούρτη είναι αυτή που παίζει “μπάλα” για όλους, όπως αναφέρει το economistas.

Μέσα σε ένα μήνα, η ΕΚΤ “σάρωσε” από τις αγορές κρατικό Χρέος άνω των 116 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ ευρώ ήταν ελληνικό. Συνολικά, δε, από την έναρξη του έκτακτου QE, η ΕΚΤ έχει “μαζέψει” ελληνικά ομόλογα σχεδόν 19 δισ. ευρώ, παρέχοντας κάλυψη γι’ αυτούς τους πολύ κρίσιμους μήνες. Αυτή ακριβώς η “ασπίδα” είναι που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αντλήσει άλλα 10-12 δισ ευρώ μέσα στο 2021, εκ των οποίων τα μισά θα “τραβηχτούν” από τις αγορές πιθανότατα πριν από το καλοκαίρι, ανατροφοδοτώντας έτσι τον “κουμπαρά” από τον οποίο θα χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις κι εργαζόμενοι.