Μια σημαντική εξέλιξη έγινε πραγματικότητα στο όραμα για την ανάπλαση του παλιού εργοστασίου του Λαδόπουλου στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προχώρησε στην προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το έργο αυτό, απευθύνοντας πρόσκληση έτσι στα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ο χρόνος προθεσμίας των προτάσεων αυτών είναι έως τις 14 Απριλίου, ενώ η κριτική επιτροπή που θα επιλέξει τους νικητές τους διαγωνισμού αποτελείται από αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, στελέχη της Περιφέρειας, αλλά και του υπουργείου.

Ο προϋπολογισμός του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα φτάσει τα 100.000 ευρώ και το ποσό αυτό θα δοθεί μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας.

Η επιτροπή από την ημερομηνία που θα λήξει η προθεσμία των προτάσεων θα έχει μπροστά της ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών για να αποφασίσει την ομάδα που θα κερδίσει την πρώτη θέση.

Ωστόσο, μέσα από τους όρους του διαγωνισμού δίνεται η δυνατότητα στην Περιφέρεια να επιλέξει την τελική μελέτη και μέσα από συνδυασμούς προτάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη αυτή θα είναι έτοιμη μετά από ένα διάστημα 1,5 έτους τουλάχιστον, ενώ το κόστος της, ίσως να φτάσει και το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Επιπλέον, το κόστος του όλου έργου, ακόμα και στο ενδεχόμενο των εκπτώσεων που πάντα γίνονται κατά τη διαδικασία της δημοπράτησης του, αναμένεται να κυμανθεί στα 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, θα πρέπει η Περιφέρεια να αναζητήσει προγράμματα από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, σε μία περίοδο που λόγω της κρίσης της πανδημίας, αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Κατά συνέπεια η χρηματοδότηση του έργου, ακόμα και να προχωρήσουν όλες αυτές οι διαδικασίες μόνο εξασφαλισμένη δεν θα πρέπει να θεωρείται και αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για την πραγματοποίηση ενός οράματος που θα αλλάξει ριζικά την περιοχή της Ακτής Δυμαίων και γενικότερα την παραλιακή ζώνη της νότιας Πάτρας.