Άλμα επενδύσεων, εντός του έτους 2021, για τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα, διαβλέπει η Κομισιόν, η οποία ενέκρινε χρηματοδοτήσεις τις πρώτες μέρες της χρονιάς, τόσο για τον Ε65, όσο και τις προκαταρκτικές εγκρίσεις για την Ολυμπία Οδό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. το 2021, τα πάσης φύσεως κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα θα αγγίξουν τα 21 δισ. ευρώ, από 16,5 δισ. ευρώ το 2020, χρονιά που σε αξία τα έργα υποχώρησαν κατά 19% σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η αναζωπύρωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας θα επιφέρει σημαντική αύξηση στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων που σχετίζονται με αυτή, η οποία υπολογίζεται στο 26,3%

Κύριος μοχλός ανάπτυξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά την έκθεση της Ε.Ε. είναι ασφαλώς τα έργα υποδομών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης 4,3 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για έργα αυτοκινητοδρόμων, τα οποία πρόκειται να δημοπρατηθούν και 7,4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε σιδηροδρομικά έργα. Η έκθεση τοποθετεί τις επενδύσεις στον τουρισμό και τη διαχείριση απορριμμάτων σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ έμφαση δίνει στις ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς, όπως οι λιμενικές υποδομές, οι διαγωνισμοί για τις οποίες οριοθετούνται μέσα στο 2021.

Παρά το γεγονός του ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης των προγραμματισμένων νέων έργων υποδομών δεν έχει "κλειδώσει" εν τούτοις, πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ πρόκειται να κατευθυνθούν στον κλάδο των κατασκευών και υποδομών.

Στον οδικό άξονα Ε-65 βρέθηκε το Σάββατο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του έργου, όχι μόνο για τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία, αλλά και για τη Δ. Μακεδονία και την Ήπειρο. «Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί και θα γίνει πράξη ένα όραμα δεκαετιών, είναι ένας δρόμος που πατάει στη σπονδυλική στήλη της Ελλάδας. θα σπάσει η απομόνωση των Τρικάλων που θα ενωθούν με την Εγνατία και ο δρόμος αυτός αποτέλεσε και ένα προσωπικό στοίχημα για μένα, πείσαμε την ευρωπαϊκή επιτροπή για να δώσει το πράσινο φως και να ξεκινήσει αυτό το έργο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.