Να το ρίξουν ή να μην το ρίξουν; Η αρχική πρόταση του δήμου στο πλαίσιο της ανάπλασης του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας για το ετοιμόρροπο κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα στο παλαιό λιμάνι, ήταν να κατεδαφιστεί.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή στη θέση του θα κατασκευαστεί ένα τοπόσημο της Πάτρας και επιτέλους θα ανοίξει ο χώρος στο συγκεκριμένο σημείο της παραλιακής ζώνης, με τους περαστικούς να βλέπουν θάλασσα.

Τη θάλασσα, τη θέα της οποίας καλύπτει εδώ και δεκαετίες το συγκεκριμένο κτίριο. Όμως στο πλαίσιο του διαγωνισμού έχουν ακουστεί και άλλες απόψεις από ανθρώπους του τεχνικού κόσμου που λένε ότι το κτίριο αυτό δεν πρέπει να κατεδαφιστεί, αλλά το αντίθετο θα πρέπει να γίνει μία μελέτη για την αξιοποίηση του.

Σύμφωνα με την άποψη αυτή η κατεδάφιση ενός τόσο μεγάλου κτιρίου δεν είναι και ένα τόσο ρεαλιστικό σενάριο και ίσως για αυτό όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει επιχειρηθεί κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, ενδέχεται το κόστος της κατεδάφισης του να είναι μεγαλύτερο από αυτό της αξιοποίησης του. Όλα αυτά βέβαια από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μελέτες είναι εικασίες.

Το δεδομένο για την ώρα είναι ότι το κτίριο είναι σε κακή κατάσταση, οι χώροι του είναι ρημαγμένοι και αποτελούν εστία μόλυνσης, ενώ υπάρχει πάντοτε ορατός ο κίνδυνος ενός μεγάλου σεισμού που θα το γκρεμίσει προτού παρθούν οι σχετικές αποφάσεις για την τύχη του.

Όμως σε αυτό, παρά τις περιφράξεις που έχουν μπει στο παρελθόν διαμένουν, κάτω από άθλιες συνθήκες γύρω στους 30 μετανάστες που προέρχονται κυρίως από τις χώρες της Αφρικής.

Οι άνθρωποι αυτοί που περιμένουν να κάνουν τα χαρτιά τους για το άσυλο και για την ώρα δεν έχουν στέγη κοιμούνται και τρώνε εκεί, παίζοντας τις ζωές τους κορώνα γράμματα από τη στιγμή που το κτίριο είναι ετοιμόρροπο και η περιοχή σεισμογενής.

Ένα κτίριο που έχει διχάσει την τοπική κοινωνία της Πάτρας και έχει γίνει καταφύγιο για τους ανθρώπους που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, όμως κινδυνεύουν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή κάτω από τα χαλάσματα.