Η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα χαλαρώσει σταδιακά το lockdown που έχει επιβληθεί λόγω του κορΩνοϊού στο Όσλο. Όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο (30/1), από τις 3 Φεβρουαρίου θα επιτραπεί το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων και η επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων αναψυχής.

Το ξέσπασμα ενός πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βρετανία, οδήγησε στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων, όπως το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων για πρώτη φορά στην πανδημία.

«Οι μολύνσεις μειώνονται συνεχώς στη Νορβηγία και τώρα έχουμε καλύτερη γενική εικόνα για το ξέσπασμα και την εξάπλωση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μπεντ Χoύι, σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο (30/1).

Η κατάσταση μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Όσλο παραμένει αβέβαιη, ωστόσο, και η χαλάρωση θα είναι ως εκ τούτου σταδιακή, πρόσθεσε ο υπουργός.

Τα καταστήματα που δεν βρίσκονται μέσα σε εμπορικά κέντρα θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν από την Τετάρτη, όπως και τα εστιατόρια, αν και δεν θα επιτρέπεται να σερβίρουν αλκοόλ, όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου. Στα σχολεία θα αρθούν κάποιοι περιορισμοί, με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερη διδασκαλία διά ζώσης και να υπάρχουν μεγαλύτερες ομάδες μαθητών, αν και θα ληφθούν υπόψιν οι συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ