Η Αγωνιστική Συσπείρωση Συλ. Υπαλλήλων τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

"Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

Ο νέος υπουργός Εργασίας από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του,  μαζί με τις ανατροπές στα Εργασιακά και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, έσπευσε να προαναγγείλει ως δεύτερη «σημαντική μεταρρύθμιση» τον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Η κυβέρνηση υπηρετώντας τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο και  χτίζοντας πάνω σε αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κτλ), προωθεί την ιδιωτικοποίηση των συντάξεων, ξεκινώντας από τις επικουρικές. Προωθείται  η σταδιακή απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από το συνταξιοδοτικό σύστημα και η μετατροπή του σε ατομική υπόθεση διασφαλίζοντας ταυτόχρονα νέους «πόρους» δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων από το τζογάρισμα των εισφορών των νέων ασφαλισμένων.

«Η παρέμβαση αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης, «κοιτάζει το μέλλον και αντιμετωπίζει το Ασφαλιστικό σαν εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας», δηλαδή ως εργαλείο για τα κέρδη του κεφαλαίου, σε αντίθεση με τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Το νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα καταργεί την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, αφού οι σημερινοί συνταξιούχοι αποκόπτονται από όσους νέους θα ασφαλιστούν μετά την 01/01/2022 και από όλους τους σημερινούς νέους εργαζόμενου που θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο. Διαιρεί τους εργαζόμενους της ίδιας γενιάς, καθώς οι εισφορές τους θα πηγαίνουν στους περιβόητους «ατομικούς κουμπαράδες» και ο κάθε ασφαλισμένος θα καλείται να αναλάβει ξεχωριστά το «επενδυτικό ρίσκο» για τη μελλοντική του σύνταξη. Στους ίδιους «ατομικούς κουμπαράδες» θα αποτυπώνεται και το «ρίσκο» για το αν ο σφαλισμένος θα καταφέρει να έχει δουλειά ή όχι, για το αν θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή ασθένεια, αναπηρία κ.ο.κ.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σύστημα ατομικής «ανασφάλειας», που ξεμπερδεύει με ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, αφήνοντας τους εργαζόμενους ξεκρέμαστες μονάδες.

Η κλιμάκωση της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ. Προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την κατακρεούργηση των συντάξεων και των προνοιακών παροχών και μέσα από την εξαθλίωση των συνθηκών εργασίας μας την υποστελέχωση, την εντατικοποίηση εργασίας, την απαρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή, τις συγχωνεύσεις ταμείων και την ανάθεση αρμοδιοτήτων άλλων ταμείων σε συναδέλφους του ΙΚΑ,  χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση. Αξιοποιούν τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων και προσπαθούν να φέρουν σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους των Ασφαλιστικών Ταμείων με τους συνταξιούχους για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Δεν λένε κουβέντα για τις προσλήψεις προσωπικού που δεν κάνουν, δεν λένε κουβέντα για την ανυπαρξία εκπαίδευσης των εργαζομένων,  για την εντατικοποίηση και τη στοχοθεσία που μας επιβάλουν, την απλήρωτη δουλειά και τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα, δήθεν εθελοντικά… Με το μαστίγιο και το καρότο, με εξαναγκασμό και πίεση, με επίκληση του φιλότιμου έχουν ξεσαλώσει Διοίκηση e-ΕΦΚΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες. Αυτή είναι η καθημερινότητα για τους εργαζόμενους στον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να υλοποιούν το αντιασφαλιστικό τους έκτρωμα. 

Εκτός από τον εμπαιγμό της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς μας, έχουμε και τους ντίλερ τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, με μπροστάρη την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που ζητάει την ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου!!!. Όλοι μαζί μια αγκαλιά για να ολοκληρωθεί το μεγάλο έγκλημα! Να περάσει η Κοινωνική Ασφάλιση σε ιδιωτικά χέρια!  Σε αυτό το κουβάρι δεν λείπει βέβαια και ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία. Για αυτό συνεχίζουν στα χνάρια των προκατόχων τους  και μετακινούν αυθαίρετα συναδέλφους χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του εργαζόμενου. Μετακινήσεις  όχι σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας αλλά τιμωρώντας όποιον υπάλληλο δεν τους κάνει τα χατίρια και λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον σεβόμενος την υπηρεσία του, τη δουλειά του και τους συναδέλφους του. Προωθούν σε θέσεις ευθύνης συνδικαλιστές του εργοδοτικού - κυβερνητικού μπλοκ ως πρόθυμους να παίξουν το ρόλο του manager στις υπηρεσίες, να διευκολύνουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην ασφάλιση. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, κατανοούμε τα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι, που περιμένουν να πάρουν την σύνταξή τους. Είναι οι μανάδες κι οι πατεράδες μας…. Είμαστε απ’ την ίδια πλευρά. Ξέρουμε ότι μέσα στις συνθήκες του lockdown και του «σιωπητηρίου» που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, «τρέχει» το πλάνο της για όλες τις νέες αντιλαϊκές ανατροπές. 

Οι εργαζόμενοι του e-ΕΦΚΑ ξέρουμε ότι η πολιτική που χτυπάει το 8ωρο, νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες, τσακίζει τους εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους καταστηματάρχες με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, διευκολύνει τις απολύσεις είναι η ίδια πολιτική που ισχυρίζεται ότι με το νέο σύστημα «οι συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες»  (Με τι άραγε θα πληρώσει ο νέος ασφαλισμένος; Με το μισθό των 300 και 400 ευρώ;), είναι η ίδια πολιτική που ομολογεί ότι το κόστος μετάβασης προς το ιδιωτικοποιημένο ασφαλιστικό σύστημα θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες του λαού, καθώς θα χρηματοδοτηθεί από το ΑΚΑΓΕ (Ταμείο για την αλληλεγγύη των γενεών), τον Τακτικό Προϋπολογισμό και τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΠ δημιουργώντας μελλοντικά πρόσχημα για νέες μειώσεις στις ήδη μίζερες επικουρικές συντάξεις….

Απέναντι σε αυτή την πολιτική ένας δρόμος υπάρχει. 

Αυτός της σύγκρουσης, του αγώνα και της διεκδίκησης.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με τη συλλογική μας δράση δεν θα επιτρέψουμε το βάθεμα των ανατροπών των εργασιακών μας σχέσεων, τη δουλειά Σαββατοκύριακου και τις συνθήκες "γαλέρας". Χωρίς μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χωρίς αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, χωρίς εκσυγχρονισμό κ.λπ. όλα τα αιτήματα στον e-ΕΦΚΑ θα χρονίζουν".