Την Πέμπτη 28/1 πραγματοποιήθηκε μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο τις Πάτρας. Στο συλλαλητήριο καλούσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Μαθηματικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΕΥΠ και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση και τη σύσκεψη των Φοιτητικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στις 22/1.

"Στο συλλαλητήριο οι φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους με τους χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα που κατέβηκαν στον δρόμο ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης για την εκπαίδευση. Οι διαδηλωτές έσπασαν την απαράδεκτη απαγόρευση των συγκεντρώσεων για πάνω από 100 άτομα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τηρώντας υποδειγματικά όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και τις αποστάσεις.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καταδίκασαν τη στάση της κυβέρνησης που κάνει την επιλογή να δώσει 30 εκατομμύρια για αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, την ίδια ώρα μάλιστα που οι σχολές μας είναι σχεδόν ένα χρόνο κλειστές γιατί δεν έχει πάρει μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια.

Οι φοιτητές μέσα από μαχητικά συνθήματα, στείλαμε το μήνυμα ότι όσοι νομοθετούν σε βάρος μας για να εξυπηρετούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα μας βρουν απέναντι τους και φάνε τα μούτρα τους.

Παράλληλα οι Σύλλογοι τονίζουν στις αποφάσεις τους:

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για να θωρακίσει τις σχολές μας με καθηγητές, υποδομές και μέτρα προστασίας της υγείας ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια, αλλά έχουν το θράσος να φέρνουν νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διαγραφές φοιτητών ελάχιστη βάση εισαγωγής και πανεπιστημιακή αστυνομία.

Για τις διαγραφές μας λένε δήθεν ότι θέλουν να βελτιώσουν τον ρυθμό αποφοίτησης. Αυτό που πραγματικά τους νοιάζει και θέλουν να διαγράφουν τους φοιτητές στα ν+ν/2 έτη είναι το να έχει η εργοδοσία γρήγορο επιστημονικό δυναμικό διαμορφωμένο στα μέτρα της.

Αν πραγματικά τους ενδιέφερε ο ρυθμός αποφοίτησης και η αναβάθμιση του επιπέδου από τη σκοπιά των αναγκών των φοιτητών, θα έπαιρναν μέτρα για την εκπαιδευτική μας στήριξη. Θα έπαιρναν μέτρα για τη  δωρεάν ποιοτική σίτιση, στέγαση και μετακίνηση των φοιτητών.

Αντί για όλα αυτά, η κυβέρνηση βρήκε εν μία νυκτί 30 εκατομμύρια ευρώ για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, για κάμερες και κάρτες εισόδου στις σχολές. Είναι ψέματα ότι με την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια θέλουν να ξεμπερδέψουν με την παραβατικότητα, τις πιάτσες ναρκωτικών και την ανομία. Τα ίδια μας έλεγαν και για την κατάργηση του ασύλου. Στην πραγματικότητα θέλουν να φέρουν αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια για να καταστείλει τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι τους επιστρέφουμε το νομοσχέδιο – έκτρωμα!

Διεκδικούμε τα πτυχία μας να μας παρέχουν όλη την απαραίτητη γνώση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο δημόσιο στο οποίο θα εξασφαλίζεται η συζήτηση, η διεκδίκηση για τη βελτίωση των σπουδών και όχι πανεπιστήμια που θα καταστέλλουν τη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών και θα δίνουν χώρο στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση! Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
  • Να μη κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη πανεπιστημιακή αστυνομία! Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες.
  • Να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας μας, για την κάλυψη των διδακτικών κενών που έχει δημιουργήσει η τηλεκπαίδευση».", αναφέρει ανακοίνωση.