Μια στις δύο επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός της 5ης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής και στην Πάτρα το πρόβλημα είναι μεγάλο για δεκάδες επαγγελματίες που στηρίζονταν σε αυτά τα χρήματα.

Τόσο τα εμπορικά καταστήματα, όσο και αυτά των διαφόρων υπηρεσιών (εστίαση, κομμωτήρια κτλ), μιλούν για ξεκάθαρη κοροϊδία και ότι ο αποκλεισμός αυτός τους φέρνει σε ακόμα πιο δεινή θέση μέσα στην κρίση της πανδημίας που ακόμα συνεχίζεται.

Το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών καταστημάτων της Πάτρας αποκλείστηκε από την πέμπτη δόση της επιστρεπτέας, ενώ ακόμα και αυτές που το πήραν τα χρήματα ήταν αρκετά λίγο.

Ο μέσος όρος των χρημάτων της επιστρεπτέας για τους εμπόρους ήταν στα 500 ευρώ και μόνο ελάχιστοι έφτασαν τα 1.000. Από αυτά τα χρήματα το 50% θα πρέπει να επιστραφούν από τις επιχειρήσεις μέσα στους επόμενους μήνες με την μορφή ενός άτοκου δανείου.

«Δεν μπορεί να λογίζεται ως βοήθεια η δόση αυτής της επιστρεπτέας. Μας έκλεισαν για τόσο διάστημα και μας δίνουν 500 και 1.000 ευρώ για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και αυτά όχι σε όλους;» τονίζει από την πλευρά του ο Κώστας Ζαφειρόπουλος του Εμπορικού Συλλόγου. 

"Και αν μας ζητήσουνε να ξανακλείσουμε, θα μας δώσουν άλλα τόσο και αυτό είναι όλο; Δεν θέλουμε ούτε δόσεις, ούτε δάνεια. Χρειαζόμαστε ουσιώδη στήριξη με απευθείας επιχορηγήσεις από τα ταμεία του κράτος, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή της πανδημίας". 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εργοδότης που έχει συνέταιρο στην επιχείρηση του, με τα 500 ευρώ της επιστρεπτέας θα πάρει μόλις 250 ευρώ, αρκετά λιγότερα από τα χρήματα της αναστολής που δίνονται στους εργαζόμενους τους.

Τι λένε στην εστίαση

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα με τη 5η δόση της επιστρεπτέας για την εστίαση.

Ο κλάδος παραμένει με κλειστά μαγαζιά και ένα σημαντικό ποσοστό που φτάνει το 70% των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να πάρει τα χρήματα αυτής της δόσης.

Υπάρχει μία εξέλιξη πάνω σε αυτό.  «Ένα μέρος των επιχειρήσεων που αποκλείστηκαν από τη δόση θα τους εκταμιευτούν τα χρήματα σε προσεχές διάστημα αφού το υπουργείο αναγνώρισε ότι ο αποκλεισμός τους οφείλεται σε λογιστικό λάθος» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

Όμως σε κάθε περίπτωση ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων αποκλείστηκαν, ενώ ακόμα και αυτές που θα πάρουν την δόση τους το ποσό ξεκινάει από τα 1.000 ευρώ και φτάνει έως και τις 2.000 με 4.000, ανάλογα με τους εργαζόμενους που έχει το κάθε μαγαζί.

Χρήματα που θα επιστραφούν και στην περίπτωση της εστίασης κατά 50%. Με κλειστά μαγαζιά όμως που θα τα βρουν τα χρήματα για να επιστρέψουν; Σε γενικές γραμμές η αγορά φωνάζει.

Η πανδημία συνεχίζεται, υπάρχει πλέον η εξέλιξη του μεταλλαγμένου κορωνοϊού και χρειάζεται επιπλέον στήριξη από το κράτος, πόσο μάλλον σε περίπτωση που πάμε σε νέο lockdown. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επαγγελματίες κάθε κλάδου. Όμως το κράτος από ότι φαίνεται δεν έχει και πολλές ακόμα δυνάμεις για να στηρίξει…