Δύσκολα θα κατορθώσει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου να μείνει και αυτόν τον χειμώνα όρθιο.

Ή καλύτερα τον χειμώνα θα τον βγάλει, όμως με το πέρασμα της άνοιξης, είναι αρκετά σοβαρό το ενδεχόμενο να καταρρεύσει, είτε από την στάθμη του νερού, είτε από την υποχώρηση του τοιχώματος που μέχρι σήμερα το κρατούσε σε αυτή την θέση.

Γιατί το λέμε αυτό; Οι βροχές που θα συνεχιστούν, όπως φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο θα ανεβάσουν το ύψος της τεχνητής λίμνης του Αστερίου που «γεννήθηκε» μέσα από το φράγμα του Πείρου Παραπείρου.

Όταν φτάσει μάλιστα η άνοιξη και πλησιάσουμε το καλοκαίρι, τότε είναι που τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα για το εκκλησάκι το οποίο αποτελεί έναν πόλο έλξης για όσους περνούν από τη λίμνη.

Τότε είναι που θα λιώσουν τα χιόνια και θα γίνουν νερό που θα γεμίσει τα ποτάμια της περιοχής, αλλά και σε ένα ποσοστό τη λίμνη Αστερίου. Το εκκλησάκι ίσως βέβαια να σωθεί από κάποιο θαύμα.

Γιατί, όπως γνωρίζει το patrasevents.gr, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη από τον ανάδοχο που είχε αναλάβει το έργο για το φράγμα Πείρου Παραπείρου για τη διάσωσή του.

Ήδη θυμίζουμε ότι έχει βυθιστεί ένα άλλο εκκλησάκι που ήταν δίπλα του, αυτό του Αγίου Θεοδώρου, αλλά υπάρχει και ένα ολόκληρο χωριό που έχει εγκαταλειφθεί και θα σκεπαστεί (το χωριό Τόσκες) όταν το φράγμα του Πείρου Παραπείρου λειτουργήσει.

Το ερώτημα βέβαια είναι πότε και πώς θα ξεκινήσει την λειτουργία του το φράγμα, αλλά και τι θα γίνει με την ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου γύρω από την λίμνη, από τη στιγμή που οι προμελέτες που υπήρχαν για το έργο, μάλλον δεν ενθουσίασαν την ηγεσία της νυν Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Οι φωτογραφίες από το εκκλησάκι είναι της Αναστασίας Καραδημητροπούλου. Το εκκλησάκι μέρα με τη μέρα βυθίζεται…