Νέος σύλλογος εστίασης «ψήνεται» από επαγγελματίες του κλάδου στην Πάτρα που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται να αποσχιστούν από τον επίσημο συνδικαλιστικό φορέα του χώρου, τον ΣΚΕΑΝΑ.

Οι συζητήσεις, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού και στην ομάδα αυτή συμμετέχουν αρκετά γνωστά ονόματα του χώρου στην Πάτρα, από κάθε μορφή εστίασης.

Οι περισσότεροι, μάλιστα, από αυτούς στήριξαν τον νυν πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρο Στεργίου, στα όσα έγιναν πριν από τρία χρόνια στα τεκταινόμενα του συλλόγου, επί προεδρίας Γιώργου Κοτοπούλη.

Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Το κυριότερο από αυτά είναι η κρίση στον κλάδο που έχει φέρει η πανδημία και η άποψη των επαγγελματιών που συγκροτούν την ομάδα αυτή ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα για να μπορέσει η εστίαση να ξεφύγει από το τέλμα.

Μέτρα και διεκδικήσεις που θα οδηγήσουν την πολιτεία και το κράτος, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, στο να σταματήσουν να απαξιώνουν την εστίαση.

Πέρα όμως από την κρίση του κλάδου και στην ανάγκη – σύμφωνα την ομάδα αυτή – νέων δυναμικότερων διεκδικήσεων, οι επαγγελματίες που ετοιμάζονται να προχωρήσουν στο «σχίσμα», χρεώνουν και στον νυν πρόεδρο ορισμένα λάθη που τους οδήγησαν σε αυτή την κατεύθυνση.

Όπως για παράδειγμα τη διαμόρφωση μιας πιο "κλειστής" ομάδας ατόμων που πλέον κινεί τα ηνία του συλλόγου, έχοντας δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, απομονώνοντας εν μέρει την πλειοψηφία των μελών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν προηγηθεί και παραιτήσεις από το καλοκαίρι. 

Η κίνηση που «ψήνεται» έχει κάνει ήδη αρκετές άτυπες συναντήσεις και έχει κερδίσει πάνω από 50 επαγγελματίες του χώρου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, λέγεται ότι έχει επιλεχθεί ήδη συγκεκριμένο άτομο με πορεία στον χώρο που προορίζεται για πρόεδρος του νέου συλλόγου. 


Η estiashgreece

Το ζητούμενο για τον υπό διαμόρφωση σύλλογο είναι πώς θα μπορέσει να θεσμοθετηθεί ως όργανο.

Πάνω σε αυτό η κίνηση αυτή της τοπικής εστίασης λέγεται ότι στηρίζεται πάνω σε μια πανελλήνια κίνηση του κλάδου, η estiasigreece, που δημιουργήθηκε τους μήνες της πανδημίας για να στηρίξει τον χώρο και σε αυτή περιλαμβάνονται αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία από όλη την επικράτεια.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες του κλάδου έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα κλίμα ενότητας από τη στιγμή που φτιάχτηκε (στην διάρκεια της πρώτης καραντίνας) και η οποία μεταξύ άλλων διοργάνωσε (σε συνεργασία όμως με τον ΣΚΕΑΝΑ) πριν από μερικούς μήνες την επιτυχημένη εκδήλωση με τις άδειες καρέκλες στην πλατεία Γεωργίου.

Δεν είναι όμως θεσμοθετημένη. Πάντως, όλα δείχνουν ότι έχει ήδη δημιουργηθεί ένα ρήγμα στον χώρο της τοπικής εστίασης, σε μία περίοδο κρίσιμη για τον κλάδο, όπου τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών έχει έναν αβέβαιο μέλλον.

Ζητούμενο και γνώμονας όλων είναι ο κλάδος να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας και να διατηρήσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που αυτή τη στιγμή με τα κλειστά καταστήματα είναι σε αναστολή, με πολλούς από τον χώρο (και τις οικογένειες τους) να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι πλησιάζει ο καιρός που ο ΣΚΕΑΝΑ αναμένεται να προχωρήσει σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.