Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που στόχο έχει να μειωθούν στο άμεσο διάστημα οι εκκρεμείς συντάξεις παρουσίασε στη Βουλή ο υφ. Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

«Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία και τις πρωτοφανείς πιέσεις που ασκούνται σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού, έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση και κατατέθηκαν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε ο ΕΦΚΑ να είναι σε θέση να μειώσει περαιτέρω και με ταχύτερους ρυθμούς το πλήθος των εκκρεμοτήτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου.

Ωστόσο, όπως ανέφερε «το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν είναι κάτι που προέκυψε τους τελευταίους μήνες, ούτε καν τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα ζήτημα που υφίσταται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία».

Εκκρεμείς συντάξεις: Το σχέδιο των 6 αξόνων

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το σχέδιο για το αμέσως τρέχον και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει:

• τη δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πρώην υπαλλήλους των Ταμείων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι οποίοι είναι έμπειρα στελέχη στο θέμα της απονομής συντάξεων,
• τη συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων, με παροχή επιπλέον αμοιβών βασισμένων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων,
• αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα 6 μηνών,
• την προσωρινή διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια,
• προσλήψεις νέων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ ώστε να απελευθερωθούν στελέχη με εμπειρία στην απονομή συντάξεων που τώρα απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες
• αλλά και αγορά φορητών υπολογιστών ώστε οι απασχολούμενοι μέσω τηλεργασίας υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μπορούν να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.

Σκέψεις για project manager από τον ιδιωτικό τομέα

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου, η κυβέρνηση μελετά την πρόσληψη ενός project manager από τον ιδιωτικό τομέα με αποκλειστικό αντικείμενο την επιτάχυνση της απονομής εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Β. Κεγκέρογλου, οι συνολικές εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη στο τέλος του 2020 ήταν 154 χιλιάδες αιτήσεις και οι περισσότερες εξ’ αυτών (45 χιλιάδες περίπου) αφορούν το ΙΚΑ, 31 χιλιάδες τον ΟΓΑ, 28 χιλιάδες τον ΟΑΕΕ και 22 περίπου χιλιάδες το Δημόσιο. Το σύνολό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων ανέρχεται στις 119.694, εκ των οποίων οι 55 χιλιάδες είναι ληξιπρόθεσμες.

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου που αφορά στις ενέργειες που θα προβεί η κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση και των φορτοεκφορτωτών, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας προωθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού η οποία θα καλύπτει και τους φορτοεκφορτωτές και η αποζημίωση θα ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534,00€) ανά μήνα.
Πανελλαδικοί έλεγχοι ΣΕΠΕ σε 6.259 επιχειρήσεις

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας του ΣΕΠΕ, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «είχαν ελέγξει προληπτικά κατά το χρονικό διάστημα από τις 11 Μαΐου ως τις 30 Νοεμβρίου 2020 συνολικά 6.259 επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις. Σε συνέχεια των ελέγχων επέβαλαν 51 διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) και μία 15ήμερη αναστολή λειτουργίας επιχείρησης για διαπιστωθείσες παραβάσεις».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Μουλκιώτη, σχετικά με τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων ειδικά για την περιφερειακή ενότητα της Βοιωτίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας ανέφερε τα εξής: «Από το σύνολο των 345 ελέγχων σε όλη την περιφέρεια της Βοιωτίας, οι 280 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Τανάγρας, δηλαδή κυρίως στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων. Οι δε 135 από τους ανωτέρω ελέγχους, εκ των οποίων 115 στο Δήμο Τανάγρας, πραγματοποιήθηκαν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020».