Με τη σύσταση «Προσέχετε το Καρναβάλι» ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών- και Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας Χαράλαμπος Γώγος , τονίζει  τον κίνδυνο της σοβαρής πιθανότητας ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και ανατροπής των ισορροπιών, αν το Πατρινό Καρναβάλι δεν αντιμετωπισθεί με ιδιαίτερη σύνεση και ελαστικοποίηση των μέτρων.

«Σε χρόνο παρόντα υπάρχει μια σταθερή ροή κρουσμάτων πανελλαδικά αλλά και στην Αχαΐα. Το επικείμενο άνοιγμα από την προσεχή Δευτέρα Γυμνασίων/ Λυκείων και το Πατρινό Καρναβάλι, με βάζουν σε ανησυχία γιατί είναι πολύ εύθραυστη η ισορροπία που έχουμε κατακτήσει με θυσίες.

Το Πατρινό Καρναβάλι που αναντίρρητα αποτελεί παράδοση και μεράκι των Πατρινών, φέτος πρέπει να γίνει σαφές ότι τίποτα δεν είναι ίδιο, το σκηνικό έχει αλλάξει. Ζούμε μια ανοίκεια εποχή.

Για κανένα λόγο δεν πρέπει με ασυλλόγιστες ενέργειες και συναθροίσεις να γίνει αφορμή για οδυνηρή ανατροπή. Είναι νομίζω, μια και είμαι Πατρινός, θέμα τιμής και ήθους των πολιτών αυτής της πόλης που στο σύνολο τους είναι υπεύθυνοι, να δώσουν παράδειγμα υπευθυνότητας» τόνισε στη "Γνώμη" ο καθηγητής.

Η επιτροπή επέτρεψε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα μετά από ερώτημα της πολιτείας

Στην απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, που ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ. με απόφαση του αρχηγού, αναφέρθηκε ο καθηγητής σημειώνοντας πως το ζήτημα έφτασε στην επιτροπή ως ερώτημα.

Ο κ. Γώγος συμπλήρωσε πως, στη διάρκεια της πανδημίας, για «πρώτη φορά επιτρέπονται μέχρι 100 άτομα».

«Εμείς επιτρέψαμε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα μετά από ερώτημα της πολιτείας», δήλωσε.

Μεταλλάξεις και μάσκες
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του κοροναϊού, σημειώνοντας πως είναι περισσότερο μεταδοτική η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι μάσκες FFP2 είναι πιο αποτελεσματικές αλλά πως και οι υφασμάτινες με τρεις στρώσεις και οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να προφυλάξουν.

Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι υφασμάτινες είναι χρήσιμες στην καθημερινότητα κυρίως όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους.

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ο καθηγητής υπήρξε ξεκάθαρος πως «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού», κάνοντας λόγο για «ακροβασία» και συμπλήρωσε: «Εμείς δίνουμε πράσινο φως αλλά η πολιτεία αποφασίζει».

Τέλος ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε στο OPEN πως οποιοδήποτε άνοιγμα επηρεάζει τα δεδομένα και πως μέρα με την ημέρα εξετάζουν την κατάσταση.