Ο υδροβιότοπος στον Λούρο θεωρείται δίκαια ο επίγειος υγρός παράδεισος της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και γενικά της Δυτικής Ελλάδας.

Απέραντες παραλίες με θέα το Ιόνιο, απίστευτοι φυσικοί σχηματισμοί, πουλιά και άγρια ζώα σε ατελείωτη φυσική βλάστηση συνθέτουν το δικό τους μοναδικό και ιδιαίτερο πίνακα ζωγραφικής.

Η αμμώδης παραλία προστατεύεται από το 1974 από τη Σύμβαση RAMSAR, γεγονός που πιστοποιεί τη μοναδικότητα και την αδιαμφισβήτητη αξία του τόπου ως βιότοπου και χώρου οικολογικά ομοιότυπου με τον υγροβιότοπο του Μεσολογγίου.
Οι εικόνες παραπέμπουν σε εξωτικά μέρη που το πράσινο παντρεύεται με το τιρκουάζ της θάλασσας και η φύση μεγαλουργεί κάνοντας παιχνίδια κάπου απόμακρα από την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει δάφνες, κέδρους, κρίνα της άμμου και αρμυρίκια. Είναι από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα με αμμοθίνες. Η επίσης πλούσια πανίδα του βιότοπου περιλαμβάνει πλήθος πουλιών, όπως πελεκάνων, πελαργών, αγριόχηνων, καρδερίνων, κοτσυφιών, αηδονιών. Επίσης περιλαμβάνει άγρια άλογα που ζουν στον υγρότοπο της ευρύτερης περιοχής του Λούρου.

Στον υδροβιότοπο Λούρου Αιτωλοακαρνανίας με εναέριες λήψεις μας ταξιδεύει το βίντεο του Κώστα Γκέρτζου, πλάνα που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και παραπέμπουν σε μέρη εξωτικά και γαλήνια όπου η φύση δείχνει το μεγαλείο της.


ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΛΟΥΡΟΥ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ. LOUROS WETLAND, AETOLIA-ACARNANIA, GREECE