Λεπτές γραμμές, ρυτίδες, χαλάρωση, θαμπός τόνος. Δε χρειάζεται να είμαστε οπαδοί της κορεάτικης περιποίησης των 12 βημάτων για να διατηρούμε όμορφη την επιδερμίδα μας. Αρκεί να εντάξουμε στη φροντίδα μας τις πιο σημαντικές μεθόδους που θα βελτιώσουν αισθητά την όψη μας.

Η φροντίδα που θα «σβήσει» χρόνια από την όψη μας και θα επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης, όπως αναφέρει το vita.

Καθαρισμός με ήπια σύνθεση και η κατάλληλη μέθοδος

Έχουμε πολλάκις τονίσει την αξία που έχει ο συστηματικός καθαρισμός για την υγεία της επιδερμίδας. Ωστόσο, δεν αρκεί να τον πραγματοποιούμε διεκπεραιωτικά, αλλά σωστά. Μόνο έτσι θα επιτρέψουμε στα συστατικά της καθαριστικής σύνθεσης να ενεργοποιηθούν, αφαιρώντας τους ρύπους πιο αποτελεσματικά. Αντί λοιπόν για τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που συνήθως διαρκεί η διαδικασία, αφιερώνουμε τουλάχιστον ένα λεπτό για την περιοχή του προσώπου και του λαιμού.
Οι κινήσεις

* Ξεκινάμε από το κέντρο του προσώπου, τη μύτη, τα μάγουλα και με κυκλικές, απαλές κινήσεις μασάζ καθαρίζουμε την περιοχή των ματιών, το μέτωπο, το πηγούνι, τα ζυγωματικά ως τους κροτάφους και τέλος τον λαιμό.

* Το μασάζ διεγείρει την καλή κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα τα κύτταρα του δέρματος και οι ιστοί να τροφοδοτούνται με το απαιτούμενο οξυγόνο, νερό, θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και άλλα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία τους.

Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

α) Με τα δάχτυλά μας.

β) Με το ειδικό σφουγγαράκι προσώπου (συνήθως έχει σχήμα στρογγυλό ή κωνικό) ή με ένα απαλό, βαμβακερό πετσετάκι (ή γάντι), το οποίο χρησιμοποιούμε στο ξέπλυμα.

γ) Με μία συσκευή.

Αυτή η μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα την ορατή βελτίωση της επιδερμίδας, απαλότερη υφή και λιγότερο σμήγμα. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της κυκλοφορίας και στη μείωση των ρυτίδων.
Υγρασία πρωί και βράδυ

Η ελλιπής εσωτερική και εξωτερική ενυδάτωση απειλεί την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας. Ετσι, όπως χρειάζεται να πίνουμε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό, άλλο τόσο πρέπει να της προσφέρουμε επιφανειακά την απαραίτητη υγρασία. Ρετινόλη, υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια, λιπαρά οξέα και βιταμίνη C, αλλά και τα αντηλιακά φίλτρα, είναι τα πιο σημαντικά συστατικά που θα μας βοηθήσουν για την απόκτηση μιας λείας και σφριγηλής επιδερμίδας.
* Την ημέρα:

Μετά τον καθαρισμό και την απολέπιση, εφαρμόζουμε έναν ορό και μια κρέμα πλούσια σε λιπίδια, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη C και αντηλιακά φίλτρα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιούμε έναν ορό με προβιοτικά, που θα δυναμώσει το μικροβίωμά της και θα ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στις ελεύθερες ρίζες οι οποίες επιταχύνουν τη γήρανση.
* Τη νύχτα:

Η αντιγηραντική φροντίδα του δέρματος είναι πολύ βασική κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Μια σύνθεση με ρετινόλη και τα παράγωγά της διεγείρει τους ινοβλάστες, που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, δυναμώνοντας τον συνδετικό ιστό της επιδερμίδας και αποκαθιστώντας τη σφριγηλότητά της. Επιπλέον, η ρετινόλη και τα παράγωγά της προκαλούν εξωτερική απολέπιση, με αποτέλεσμα να λειαίνουν τις ρυτίδες και να βελτιώνουν τη λάμψη της.

Προσοχή: Η ρετινόλη είναι ένα πολύ δραστικό συστατικό. Γι’ αυτό τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά την περιέχουν σε συγκεκριμένη περιεκτικότητα, προκειμένου να ταιριάζουν σε κάθε τύπο επιδερμίδας. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια πιο ισχυρή, μόνο ο δερματολόγος μπορεί να μας συνταγογραφήσει την κατάλληλη σύνθεση με αυστηρές οδηγίες.
* Δεν ξεχνάμε:

Η κορυφαία φροντίδα νύχτας είναι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος. Γι’ αυτό φροντίζουμε να κοιμόμαστε τις ώρες που πρέπει.

Κάνουμε απολέπιση και πίλινγκ Υπάρχουν δύο τρόποι για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανανέωσης της επιδερμίδας. Η μηχανική απολέπιση, δηλαδή το σκραμπ με κόκκους, και η χημική, δηλαδή το πίλινγκ με οξέα φρούτων.

Το σκραμπ μπορούμε να το χρησιμοποιούμε, ανάλογα με τον τύπο μας, μία φορά ως και τρεις φορές την εβδομάδα αν είναι κανονικός ή λιπαρός. Ωστόσο, αν έχουμε ξηρό τύπο ή ροδόχρου ακμή ή ευρυαγγείες, αποφεύγουμε αυτή τη διαδικασία καθώς και τη δερμοαπόξεση.

Το πίλινγκ με ΑΗΑ έχει πιο θεαματικά αποτελέσματα: Βελτιώνει την υφή και τον τόνο του δέρματος, μειώνει τις λεπτές γραμμές και βοηθά στην καλύτερη ενυδάτωση. Ομως χρειάζεται εξίσου μεγάλη προσοχή.

Πίλινγκ μπορούμε να κάνουμε τον χειμώνα, είτε στο σπίτι είτε στον ειδικό. Τους καλοκαιρινούς μήνες αποφεύγουμε τη διαδικασία για να μην προκληθούν πανάδες και δυσχρωμίες. Ιδανικά συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο που θα μας προτείνει την κατάλληλη αγωγή για τις ανάγκες μας.
Αντηλιακό, ο σύμμαχος της αντιγήρανσης

Οι ακτίνες UV διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, προκαλώντας πρόωρη γήρανση, σκούρες κηλίδες και φθορές στο DNA των κυττάρων. Γι’ αυτό η πιο σημαντική κίνηση αντιγήρανσης είναι η εφαρμογή του αντηλιακού.

Εφαρμόζουμε καθημερινά όλον τον χρόνο μία φόρμουλα με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ουσίες. Σύμφωνα με διεθνή μελέτη, η καθημερινή εφαρμογή ενός αντηλιακού με SPF 30 μπορεί να προλάβει τα σημάδια γήρανσης, να μειώσει τις ρυτίδες κατά 20% και να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος μέσα σε δώδεκα εβδομάδες.

Υπενθύμιση: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από το πρόσωπο, υπάρχουν και άλλες περιοχές που μαρτυρούν την ηλικία μας, όπως ο λαιμός, το ντεκολτέ και τα χέρια. Γι’ αυτό, δεν παραλείπουμε τον καθαρισμό, την ενυδάτωση και την αντηλιακή προστασία των συγκεκριμένων περιοχών.
Δίνουμε έμφαση στο βλέμμα

Το δέρμα στην περιοχή των ματιών είναι το πιο λεπτό σε όλο το σώμα, άρα και το πιο ευάλωτο απέναντι στους μαύρους κύκλους, το οίδημα και τις ρυτίδες. Γι’ αυτό μετά την εφαρμογή του ορού και πριν από την αντιρυτιδική προσώπου, σειρά έχει η κρέμα ματιών. Μια σύνθεση με καφεΐνη, βιταμίνες, αμινοξέα και πεπτίδια αντιμετωπίζουν τα σημάδια γήρανσης και τις υπόλοιπες ατέλειες.

Ωστόσο, ακόμα και το καλύτερο καλλυντικό δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν δεν συμπεριλάβουμε στη φροντίδα μας την πρόληψη. Γι’ αυτό όποτε βγαίνουμε από το σπίτι, φοράμε αντηλιακό και γυαλιά ηλίου με καλούς φακούς, ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Μας προφυλάσσουν από τις ρυτίδες έκφρασης που κάνουμε για να αποφύγουμε τον ήλιο και παράλληλα απορροφούν την ακτινοβολία που προκαλεί βλάβες στο κυτταρικό DNΑ.

Tip: Για την αντιμετώπιση του οιδήματος και των μαύρων κύκλων, ιδιαίτερα ευεργετικές είναι οι κομπρέσες χαμομηλιού, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να καταπραΰνουν και να συστέλλουν τα αγγεία.