Σε αλλαγές στο σύστημα κινητικότητας και στον προγραμματισμό προσλήψεων ώστε να ενισχυθούν οι δήμοι με πρόσθετο προσωπικό, προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Είπε, ειδικότερα, ότι δεν είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί μόνο η αποχώρηση υπαλλήλων από τους ΟΤΑ μέσω της κινητικότητας, αλλά και να επιταχυνθούν οι προσλήψεις στους ΟΤΑ καθώς οι σχετικές διαδικασίες είναι πολύ πιο αργές σε σχέση με τις αποχωρήσεις. Επιπλέον, στο σχεδιασμό του υπουργείου θα μπει άμεσα και η κάλυψη θέσεων που σχετίζονται με τις νέες αρμοδιότητες που ανέλαβαν οι δήμοι, όπως είναι η Πολιτική Προστασία και οι πολεοδομίες, σημείωσε ο κ. Πέτσας, αναφέροντας ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν προσωπικό για να αντεπεξέλθουν σχετικά.

Για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι, αν και το θέμα έχει καθυστερήσεις, εν τούτοις τόνισε την ανάγκη «να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα» στο θέμα των αποκεντρωμένων διοικήσεων και της σχέσης με τις περιφέρειες και τους δήμους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στο «Αντώνης Τρίτσης» έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά μίλησε για βασικά μειονεκτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε τη θέσπιση πλαφόν χρηματοδότησης για κάθε δήμο, προκειμένου να μην υπάρχουν δήμοι που, με βάση τις προτάσεις τους, να λαμβάνουν το σύνολο του χρηματοδοτικού πακέτου και άλλοι να μην παίρνουν τίποτα.

Για το ίδιο θέμα ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης ανέφερε ότι επιλογή και του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει μια λελογισμένη κατανομή λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά μεγέθη, τις ιδιαιτερότητες των αγροτικών περιοχών και ο συγκερασμός των αστικών πληθυσμών ώστε όλοι οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα χωρίς να υπάρχουν «φαραωνικές» προτάσεις.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων μέσων των ΚΑΠ, ο κ. Πέτσας αναγνώρισε ότι οι πόροι δεν επαρκούν και ότι χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το πληθυσμιακό μέγεθος αλλά και τη γεωγραφική έκταση του κάθε δήμου.

Τέλος, για τον κίνδυνο πολλές περιοχές της χώρας να μείνουν χωρίς υποκαταστήματα τραπεζών και ταχυδρομεία, ανέφερε ότι σε συνεργασία που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεννόηση με τις συστημικές τράπεζες ώστε να μην μείνει καμία έδρα δήμου χωρίς κατάστημα. Ο κ. Πέτσας είπε ότι εντός της ημέρας θα έχει ανάλογη συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη ώστε να μην κλείσουν υποκαταστήματα ΕΛΤΑ σε μικρά νησιά και έδρες ορεινών δήμων.