Πάνω από το 50% των φοιτητικών κατοικιών της Πάτρας είναι αυτή τη στιγμή είτε ξενοίκιαστες, είτε με συμβόλαια που βρίσκονται στον «αέρα».

Οι φοιτητές που αποφάσισαν στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς να νοικιάσουν σπίτια στην Πάτρα, παρά την πανδημία, πιστεύοντας ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, με την νέα καραντίνα εξαφανίστηκαν. Έφυγαν και αυτοί από την Πάτρα, αφού τα μαθήματα συνεχίστηκαν εξ’ αποστάσεως για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

Το ποσοστό των φοιτητών που νοίκιασε φέτος διαμέρισμα στην Πάτρα έφτασε μόλις το 60% των σπουδαστών που έρχονται από διαφορετικές πόλεις για να σπουδάσουν στις σχολές του Πανεπιστημίου.

Οι περισσότεροι πρωτοετείς ή φοιτητές σε σχολές θετικών επιστημών που έχουν εργαστήρια. Από αυτούς το σύνολο σχεδόν έφυγαν από την Πάτρα με τη νέα καραντίνα και μόλις το 10% κράτησαν τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Άλλοι τα έσπασαν πληρώνοντας ένα ποσό κοινή συναινέση και άλλοι έφυγαν  αφήνοντας στην τύχη τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Καταλαβαίνει έτσι εύκολα κανείς το μέγεθος του προβλήματος και πόσες φοιτητικές κατοικίες  είναι χωρίς ενοικιαστή πλέον.

Ακόμα και αυτοί όμως που κράτησαν το συμβόλαιο τους, εκμεταλλεύτηκαν τις διατάξεις του νόμου για το 60- 40% που αναφέρεται στους γονείς που έχασαν ένα μέρος του εισοδήματος τους από την κρίση της πανδημίας.


Ξέμειναν τα πράγματα τους

Εξάλλου, το θέμα που υπήρχε έως τώρα με την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό δημιούργησε και κωμικοτραγικές καταστάσεις. Σπίτια χωρίς ενοικιαστή, έχοντας όμως τα πράγματα και τα αντικείμενα των φοιτητών που είχαν ξενοικιάσει.

Η διευκόλυνση που έγινε στους φοιτητές από την κυβέρνηση για μετακίνηση από νομό σε νομό, ειδικά για αυτό τον σκοπό, θα δώσει μία λύση στο πρόβλημα

Ωστόσο, αυτοί που βρέθηκαν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση είναι οι ιδιοκτήτες που μίσθωσαν επιπλωμένα διαμερίσματα, καθώς οι μισθωτές τους, σε αρκετές περιπτώσεις εξαφανίστηκαν, χωρίς να επιδιώξουν καμία επικοινωνία μαζί τους.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι μεγάλο και έχει φέρει ένα ακόμα «κραχ» στην αγορά ακινήτων που στην Πάτρα στηριζόταν στην φοιτητική κατοικία μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες φοιτητικών κατοικιών, αλλά και τα μεσιτικά γραφεί ακόμα και να ξεκινήσουν και πάλι δια ζώσης τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών (κάτι που δεν είναι σίγουρο), η χρονιά έχει χαθεί και αυτό δεν αλλάζει.