Έντονη ανησυχία προκαλεί η νέα αντιπαράθεση Κίνας - Ινδίας στα αμφισβητούμενα σύνορα στα Ιμαλάια, από την οποία, όπως μεταδίδουν τα ινδικά ΜΜΕ, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες παρά μόνο τραυματισμοί.

Λίγους μήνες αφότου οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως οι στρατιώτες των δύο χωρών πρέπει άμεσα να απεμπλακούν από το αδιέξοδο που προκαλείται από την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορά τους, τα ινδικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στρατεύματα τη Ινδίας και της Κίνας συγκρούστηκαν την περασμένη εβδομάδα, κοντά στη περιοχή Νάκου Λα, ενώ υπήρξαν μόνο τραυματισμοί και από την δύο πλευρές.

To περιστατικό σημειώθηκε στο βόρειο Σικίμ, μία ινδική επαρχία ανάμεσα στο Μπουτάν και το Νεπάλ.

Όπως μεταδίδει το BBC, μία κινεζική περιπολία προσπάθησε να παρεισφρήσει στο ινδικό έδαφος αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Χτες, πραγματοποιήθηκε ο ένατος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος διήρκεσε 15 ώρες, χωρίς όμως να καταγραφεί σημαντική πρόοδος.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην περιοχή τους τελευταίους μήνες καθώς στρατεύματα της Ινδίας βρίσκονται σε αντιπαράθεση στα δυτικά Ιμαλάια , όπου οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν το ντε φάκτο σύνορο , τη λεγόμενη «Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου».

Τον περασμένο Ιούνιο, 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων στην κοιλάδα Γκαλουάν και, μετά το το αιματηρό επεισόδιο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναδιπλωθούν σε μία προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους.

Ινδία-Κίνα: Είκοσι Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στα σύνορα με την Κίνα


Ινδία και Κίνα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο ζήτημα των συνόρων τους , που εκτείνονται σε μήκος 3.500 χιλιομέτρων και για τα οποία πολέμησαν το 1962.