Ομαλή είναι η λειτουργία της αγοράς της Πάτρας και των τοπικών επιχειρήσεων σε ότι αφορά τουλάχιστον τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. 

Αυτό δείχνουν οι πρώτες ημέρες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, κατά την περίοδο των εκπτώσεων, με το κόσμο να δείχνει ένα ενδιαφέρον και να ανταποκρίνεται στις καλές τιμές και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις βιτρίνες των μαγαζιών.

Τα καταστήματα από την πλευρά τους τηρούν στο ακέραιο τα μέτρα, με βάση τους κανόνες και τους όρους του πρωτοκόλλου, γνωρίζοντας τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν, θέλοντας να αποφύγουν κάθε πιθανότητα ενδεχόμενου νέου κλεισίματος.

Ακόμα και στις ελάχιστες  περιπτώσεις που ο πελάτης μπορεί να είναι κάπως απρόσεκτος, παρεμβαίνουν τότε άμεσα είτε ο υπάλληλος του καταστήματος, είτε ακόμα και ο καταστηματάρχης, φτάνοντας να ρισκάρει  την συναλλαγή ή την αγοροπωλησία.

Αυτά είναι συμπεράσματα που εύκολα μπορεί να βγάλει κάποιος κάνοντας μία βόλτα στα μικρομεσαία καταστήματα της Πάτρας και στο εμπορικό της κέντρο. Το θέμα όμως τι γίνεται έξω από τα καταστήματα, σε αυτό που λέμε αγορά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί, πέρα από την αυξημένη κίνηση στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, έχει να κάνει με τις «ουρές» που υπάρχουν αυτές τις μέρες στα μεγάλα καταστήματα των πολυεθνικών εταιρειών και στις αλυσίδες τους.

Εκεί, πέρα από τις «ουρές» που σημειώθηκαν από νεαρούς κυρίως καταναλωτές, δεν τηρούνταν οι αποστάσεις και δεν υπήρχε κανείς από τα καταστήματα για να επιβάλει την τάξη.

Ακόμα και η αστυνομία που δεν σταμάτησε να κάνει περιπολίες στο κέντρο, προτίμησε να έχει μία διακριτική κυρίως παρουσία, παρά να προχωρά σε παρεμβάσεις.

Ωστόσο, οι εικόνες αυτές που ήταν βέβαια μεμονωμένες και δεν είχαν καμία σχέση με τις εικόνες που είδαμε στο κέντρο της Αθήνας, ανησυχούν και τον εμπορικό κόσμο της Πάτρας που τηρεί τα μέτρα στο ακέραιο.

«Θα κλείσουμε ξανά για αυτά που θα έπρεπε να γίνονται και δεν γίνονται έξω από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων» αναρωτιόταν έμπορος όταν τον ρωτήσαμε σχετικά για το ζήτημα. «Τηρούμε τα μέτρα και τα τηρούμε επειδή σεβόμαστε τον πελάτη, τη δημόσια υγεία και δεν σκοπεύουμε να ξανακλείσουμε για αβλεψίες άλλων».