Με τη δέουσα λαμπρότητα και συνάμα με την πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εορτάστηκε εχθές, Κυριακή, 24.1.2021, η μνήμη του προστάτη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών και πολιούχου των Ιωαννίνων, Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, στη Μητρόπολη Πατρών.

Στον εν λόγω Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, εορτάζεται τον τελευταίο ενάμιση αιώνα από τους Ηπειρώτες της Πάτρας η μνήμη του Νεομάρτυρα, όπου και έχουν δωρίσει ευμεγέθη ιερά εικόνα (ιστορίθηκε το 1873) με το βίο και το μαρτύριό του. Στις κατά καιρούς συντηρήσεις των ιερών κειμηλίων της εκκλησίας, την εικόνα έχει συντηρήσει και ο Ξενοφών Παπαευθυμίου, σημαντικός συντηρητής έργων τέχνης και μουσειολόγος. Η μετάθεση του εορτασμού κατά μία εβδομάδα έγινε, λόγω της ισχύουσας απαγόρευσης οποιασδήποτε μορφής θρησκευτικών τελετών ανήμερα της μνήμης του (17 Ιανουαρίου).

Στον σύντομο πανηγυρικό της ημέρας έγινε αναφορά σε διηγήσεις - ντοκουμέντα της γιαγιάς τής κ. Κωνσταντινιάς Ευθυμίου-Αστερή, έτσι όπως τα έζησε την εποχή του μαρτυρίου του Αγίου η πρόγιαγιά της. Σημειώνεται ότι ο στολισμός της εικόνας, οι άρτοι και τα αρτίδια προσφέρθηκαν από την κ. Κωνσταντινιά Ευθυμίου-Αστερή, μέλος του Συλλόγου μας.
 
Τὸν πανεύφημον Μάρτυν Χριστοῦ Γεώργιον, Ἰωαννίνων τὸ κλέος καὶ πολιοῦχον λαμπρόν, ἐν ᾠδαῖς πνευματικαῖς ἀνευφημήσωμεν· ὅτι ἐνήθλησε στερρῶς, καὶ κατήνεγκεν ἐχθρόν, τοῦ Πνεύματος τῇ δυνάμει· καὶ νῦν ἀπαύστως πρεσβεύει, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν