Η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού είχε αρχή. Το θέμα όμως ήταν ότι δεν είχε μέση και τέλος.

Τι θέλουμε να πούμε; Το πλήρωμα του χρόνου ως κεντρικό θέμα αξιοποιήθηκε, έστω και σε έναν βαθμό, από όσους είχαν την ιδέα για να δώσουν μέσα από αυτό ματιές στο παρελθόν αυτής της διοργάνωσης και της πόλης.

Όμως σίγουρα αυτό δεν ήταν αρκετό για να δώσει το κάτι παραπάνω σε μία εκδήλωση που γνωρίζαμε εξ αρχής ότι θα ήταν τηλεοπτική. Τι θέλουμε να πούμε;

Μετά τις παρουσιάσεις των μόλις 11 καρναβαλικών πληρωμάτων που δέχτηκαν να απαντήσουν στο e- mail που έστειλε η πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού για συμμετοχή και τις συνδέσεις που έγιναν εκτός του θεάτρου, δεν υπήρχε τίποτα άλλο πέρα από μουσική και χορό.

Αυτό όμως δεν μπορεί να κερδίσει από μόνο του τον τηλεθεατή που παρακολουθούσε από την μικρή οθόνη την εκδήλωση. Χρειαζόταν κάτι το εντυπωσιακό, κάτι που θα τον συνέπαιρνε και ασφαλώς δεν είχε σε κανένα σημείο της η τελετή.

Καμία ιδέα για κάτι πρωτότυπο, για μια σάτιρα, για κάτι τέλος πάντων το ανατρεπτικά καλλιτεχνικό και καρναβαλικό, παρόλο που η εποχή λόγω  της πανδημίας και του κορωνοϊού προσφέρεται και έχει από μόνη της καλλιεργήσει το έδαφος.

Καμία ματιά στο σύγχρονο καρναβάλι, καμία παρουσίαση μιας προοπτικής για το αύριο της διοργάνωσης. Μόνο ένα ύφος μπελ επόκ για να αναδείξει την τότε αίγλη της Πάτρας και αυτό όμως με έναν μονοδιάστατο τρόπο.

Έναν τρόπο που άφηνε από έξω ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας ή αν θέλετε της πορείας του Πατρινού Καρναβαλιού. Η εκδήλωση ήταν αρκετά ρετρό τόσο στην εξέλιξη της, όσο και στο ύφος της από κάθε άποψη.

Και παρά τις προσπάθειες των παιδιών πάνω στη σκηνή που τραγουδούσαν και έπαιζαν μουσική επί ώρα για να ξεσηκώσουν κάπως το κοινό, αυτό μάλλον θα γύρισε εύκολα κανάλι ή θα το πήρε ο ύπνος.

Ο Ορφέας. Αντί για ονειρεμένο, νυσταγμένο με λίγα λόγια το καρναβάλι, όσο και να το προσμέναμε, σε τέτοιες δύσκολες εποχές και σε καιρό πανδημίας. 


Φιλότιμες οι προσπάθειες των παιδιών που συνέθεσαν την ομάδα της τελετής. Ο Δήμος από την πλευρά του έκανε το χρέος του και έτσι μπορεί να λέει ότι διοργάνωσε μια ακόμα εκδήλωση για το Πατρινό Καρναβάλι.

Ως εκεί όμως. Τίποτα περισσότερο. Σε τελική ανάλυση φάνηκε η ηχηρή απουσία των καρναβαλικών πληρωμάτων (ίσως να μπορούσαν να δώσουν το κάτι άλλο στην εκδήλωση).

Φάνηκε επίσης ότι αυτές οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται από επαγγελματίες που να έχουν την εμπειρία και την ικανότητα για να διαμορφώσουν ένα project, δίνοντας του πέρα από την ιδέα και την έμπνευση, χαρακτήρα και προσωπικότητα. Ό,τι δηλαδή δεν είχε η εκδήλωση που παρακολουθήσαμε.