Την άποψη ότι θα υπάρξει νέα ένταση και όξυνση με την Τουρκία, μαζί με την προσπάθεια συμβιβαστικής λύσης, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη δημοκρατία», ο κ. Κουτσούμπας τονίζει πως «Οι προσδοκίες που καλλιεργούν η ΝΔ και άλλα κόμματα ότι η προεδρία Μπάιντεν θα βάλει φρένο στην τουρκική επιθετικότητα είναι άνευ αντικειμένου, όχι μόνο γιατί η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή έχει συνέχεια και υπαγορεύεται μόνο από τα δικά τους συμφέροντα, αλλά και γιατί αυτό που τους «καίει», είναι να κρατήσουν την Τουρκία στο ευρωαντλαντικό στρατόπεδο μακριά από τη Ρωσία, με όποιο αντάλλαγμα, να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο».

«Η συνεκμετάλλευση η οποία ‘μαγειρεύεται’, δεν αποτρέπει τα χειρότερα, αντίθετα τα προετοιμάζει, γιατί η μοιρασιά πάει να γίνει ανάμεσα σε ενεργειακούς ομίλους που σφάζονται για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της περιοχής. Ούτε βέβαια η προσφυγή στη Χάγη είναι λύση, αφού η προσφυγή προϋποθέτει συνυποσχετικό, που θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεών της» προσθέτει.

«Κριτήριο για εμάς δεν είναι οι εξοπλισμοί, αλλά ποιος είναι ο σκοπός»

Είπε ότι το ΚΚΕ καταψήφισε την προμήθεια των Rafale «γιατί κριτήριο για εμάς είναι ‘τι εξοπλισμοί, για ποιες ανάγκες και για ποιο σκοπό’» προσθέτοντας ότι ο λαός μας – τη στιγμή που του λείπουν πάρα πολλά στην υγεία, στο εισόδημα κ.α – πληρώνει 2,5 δισ. για εξοπλισμούς που αφορούν πρωτίστως τους στόχους του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζει τα ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, «τι σόι σύμμαχοι είναι όλοι αυτοί που πουλάνε όπλα και στην Ελλάδα και την Τουρκία; Πως εξηγείται ότι μία ΝΑΤΟϊκή χώρα, η Γαλλία, να εξοπλίζει μία άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα, την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει υποτίθεται μία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία; Ποια συμφέροντα του λαού διακυβεύονται στην Σαουδική Αραβία, όπου θα σταλούν Πάτριοτ, τους οποίους επίσης χρυσοπλήρωσε ο λαός;».

«Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης το να ιεραρχήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου μέσα στην πανδημία»

Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, αναφέρει ότι «όταν μιλάμε για τις κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας, δεν μιλάμε απλά για μία ανεπάρκεια ή για κάποια ανικανότητα, αλλά κυρίως για την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να βάλει πάνω απ’ όλα τις ανάγκες του κεφαλαίου, που τις ονομάζει ψευδεπίγραφα ‘αντοχές της οικονομίας’».

Όπως εξηγεί, «σε αυτές τις ‘αντοχές’ χωράνε επιδοτήσεις και άλλες διευκολύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν χωράνε όμως προσλήψεις στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, ανοιχτά σχολεία με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και περισσότερους εκπαιδευτικούς, ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς, έλεγχοι στους χώρους δουλειάς για την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

«Δεν χώρεσε ούτε το έκτακτο επίπεδο 600 ευρώ, που πρότεινε το ΚΚΕ για όλους τους ανέργους, ούτε τα μέτρα ανακούφισης για βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, που περιείχε η πρόταση νόμου που κατέθεσε η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Αυτή η περιπέτεια κάποια στιγμή θα τελειώσει. Θα αφήσει όμως πίσω τις νέες σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης, ακόμη πιο ευέλικτη και φθηνή εργασία, επέκταση της τηλεργασίας, της απλήρωτης δουλειάς, κατασταλτικά μέτρα. Θα φανερώσει την επιδείνωση των όρων ζωής, ακόμα και την καταστροφή χιλιάδων μικροεπιχειρηματιών, αλλά και φτωχών αγροτών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ που φορτώνει τα βάρη της πανδημίας και της κρίσης στο λαό» προσθέτει.

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών»

Ο Δ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι ως ενδεχόμενο είναι ανοιχτό ακόμα και αυτών των πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας και το αποπροσανατολιστικό της συζήτησης «γιατί την ώρα που ετοιμάζονται οι ‘ανατροπές του αιώνα’, δεν μπορούμε να συζητάμε για το αν και πότε ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει να πάει σε εκλογές».

«Τώρα πρέπει μέσα στους εργαζόμενους, στο λαό, να οργανωθεί ο αγώνας για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δημόσια και δωρεάν, μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού. Για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι.

Για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι αξιοπρεπές εισόδημα, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών. Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτά. Και το ΚΚΕ σ’ αυτό τον αγώνα πρωτοστατεί, σηκώνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα επιτελεία του, την ίδια ώρα που είναι βολική η δήθεν αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων, τα οποία προσπαθούν να επισκευάσουν τη σκουριασμένη παγίδα της ‘προοδευτικής διακυβέρνησης’ για να εγκλωβίσουν ξανά το λαό μας» τονίζει.

«Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με άλλα κόμματα»

Ερωτηθείς τέλος, αν η υπογραφή κοινού κειμένου διαμαρτυρίας, με τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς, για όσα συνέβησαν στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, θα έχει και συνέχεια απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «αν ως ‘συνέχεια’ εννοείτε πολιτική συνεργασία ανάμεσα στο ΚΚΕ και στα άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να υπάρξει, δεν είναι ρεαλιστικό, δεν είναι στους στόχους του ΚΚΕ.

Συνέχεια όμως έχουν οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ μέσα στα σωματεία, τους συλλόγους, στους μαζικούς φορείς, στους δήμους και Περιφέρειες, στη Βουλή και Ευρωβουλή, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των λαϊκών ελευθεριών που έχουν μπει στο στόχαστρο. Και εκεί πραγματικά μπορούμε να συναντηθούμε και να βαδίσουμε μαζί με τους ψηφοφόρους όλων, ανεξαίρετα, των κομμάτων».