Στην προτεραιότητα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα είναι αναγνωρισμένο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ακόμη και παγκοσμίως, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Grand Rendez-vous» στο δίκτυο «Europe 1», ο πρόεδρος Μισέλ υπογράμμισε ότι αυτά τα πιστοποιητικά θα πρέπει να καθορίζουν την ημερομηνία εμβολιασμού των πολιτών καθώς και τον τύπο του εμβολίου που έλαβαν. «Το πώς θα χρησιμοποιείται αυτό το πιστοποιητικό παραμένει ακόμα ερώτημα, καθώς υπάρχουν ζητήματα πολιτικά αλλά και δημοκρατικά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συζητήσεις των 27 επικεντρώνονται επί του παρόντος στη θέσπιση κοινών προτύπων για αυτά τα πιστοποιητικά, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναγνώρισή τους μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αναφορικά με το ερώτημα ενός πιθανού «ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού» που θα διευκολύνει τα ταξίδια κυρίως σε χώρες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι προς το παρόν επικρατεί απροθυμία σε ορισμένα κράτη – μέλη, ενώ σε άλλα, όπως η Γερμανία η συζήτηση θεωρείται πρόωρη λόγω του χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμών, όσο και των αβεβαιοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά την επίδραση του εμβολίου στη μετάδοση του ιού.

Προς το παρόν, ο στόχος που θέτουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ είναι να εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. «Αν πετύχουμε τον στόχο μας, αυτό θα σημαίνει ότι το 30% των ενηλίκων δεν θα εμβολιαστούν αυτό το καλοκαίρι. Είναι δίκαιο να κάνουμε το πιστοποιητικό ένα προνόμιο και να απαγορεύουμε σε άλλους να ταξιδεύουν;»,
αναρωτήθηκε ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν σε κράτη – μέλη, όπως η Γαλλία.

Αναφορικά με την απόφαση της Pfizer να μειώσει τον αριθμό των φιαλιδίων εμβολίων που στέλνουν σε ευρωπαϊκές χώρες, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τηλεφώνησε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τον χρόνο παράδοσης.

«Χτυπήσαμε τη γροθιά μας στο τραπέζι, γεγονός που κατέστησε δυνατή τη μείωση της καθυστέρησης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από τότε η εταιρεία ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να επιστρέψει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινώντας από αύριο, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.