Τρανή απόδειξη ότι το Πατρινό Καρναβάλι παραμένει ζωντανό ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες ήταν η τελετή έναρξης του που μεταδόθηκε ζωντανά τηλεοπτικά και διαδικτυακά μεταφέροντας σε κάθε άκρη της χώρας και όχι μόνο φτάνοντας μέχρι και τη Νέα Υόρκη το πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα της χαράς για τη ζωή.

Σε μια εκδήλωση που έγινε το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο με απόλυτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον covid19 με εξαιρετικά ζεστή ατμόσφαιρα και με όλες τις πτυχές και τα στοιχεία του καρναβαλικού πολιτισμού της Πάτρας να αναδεικνύονται, το Πατρινό Καρναβάλι του 2021 άνοιξε και «αγκάλιασε» όλους τους θερμούς φίλους του που παρακολούθησαν την τελετή έναρξης από τους τηλεοπτικούς δέκτες και τις οθόνες των υπολογιστών τους.


Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη, τόνισε:

«Φίλες και φίλοι,

Ξεκινάμε απόψε το Πατρινό Καρναβάλι που φέτος, λόγω της πανδημίας και των μέτρων προστασίας, οι εκδηλώσεις του θα έχουν διαφορετική μορφή.

Η Δημοτική Αρχή, ο Καρναβαλικός Οργανισμός και οι καρναβαλιστές δεν το βάζουν κάτω. Συνεχίζουν με αστείρευτό κέφι, με φαντασία και ανατρεπτική διάθεση το Πατρινό Καρναβάλι αλλιώς, με την ευθύνη να μην έχουμε διασπορά του κορωνοϊού.

Μπορεί οι συνθήκες να μην επιτρέπουν την συμμετοχή και την μαζικότητα, όμως οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί θα φθάσουν σε κάθε σπίτι, σε κάθε Πατρινό, σε κάθε φίλο του Πατρινού Καρναβαλιού, σε όλη την Ελλάδα και τον Κόσμο διαδικτυακά μεταφέροντας ανάσα χαράς και αισιοδοξίας παντού.

Αυτή την περίοδο δεν μένουμε παθητικοί. Αναστοχαζόμαστε όλοι. Καρναβαλιστές, αρχηγοί πληρωμάτων, νεολαία, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όλη η πόλη ενωμένη βάζει τα θεμέλια για το Καρναβάλι των επόμενων χρόνων.

Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε μια ζωή χωρίς φτώχεια, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς ανεργία, με δουλειά και δικαιώματα. Για να είναι το Καρναβάλι μας ο καθρέφτης μιας κοινωνίας αντάξιας μας. 

Καλούμε όλους τους Πατρινούς να συμμετέχουν διαδικτυακά και να γίνει όλη η πόλη, όλη η Ελλάδα, ένα πλήρωμα.

Καλό δρόμο. 

Καλό Καρναβάλι».

Ευθύς ο Δήμαρχος αναβιώνοντας το ιστορικό έθιμο του Καρναβαλιού έριξε σοκολάτες, ενώ τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Δήμου (ντόμινο και καβαλλιέροι) χόρευαν ζωντανεύοντας τον ιστορικό χορό των Μπουρμπουλιών.


Λίγο πριν η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης - Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή χαιρέτισε αναφέροντας:

«Καλησπέρα από την Πάτρα σε όλη την Ελλάδα, και σε όλο τον κόσμο μέχρι τη Νέα Υόρκη που φτάνει σήμερα αυτή η ζωντανή αναμετάδοση. Η δύναμη της περσινής εκδήλωσης στην πλατεία βέβαια δεν υπάρχει. Φέτος βλέπω αδειανά θεωρεία και ένα πράσινο φως της κάμερας απέναντι. Όχι δεν είναι όλα ίδια. Ωστόσο σας καλώ να αφουγκραστούμε τις αναπνοές των ανθρώπων που εδώ, σε αυτόν τον χώρο, για ενάμιση αιώνα σκόρπιζαν τις μυρωδιές της ζωής. Το Καρναβάλι είναι η χαρά της ζωής. Και ξέρετε τι σημαίνει η χαρά της ζωής; Σημαίνει πασχίζω, αγωνίζομαι, πεισμώνω, ζω και ξεπερνώ κάθε δυστυχία. Φέτος θα ζήσουμε ένα Καρναβάλι διαφορετικό. Το Πατρινό Καρναβάλι είναι ο έρωτας. Ο έρωτας γεννιόταν και δημιουργούνταν σε αυτό, στην εποχή μας έχει απλωθεί στους δρόμους. Έχει απλωθεί στους δρόμους χάρη στα πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού. Στην Πάτρα έχουμε το ζωντανό Καρναβάλι της Ελλάδας. Καλό Καρναβάλι!».

Η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού παρότι πραγματοποιήθηκε με τις ιδιαίτερες συνθήκες που μας αναγκάζει η πανδημία ωστόσο απελευθέρωσε μια έντονη νοσταλγική αύρα για το Καρναβάλι, την μεγάλη αγάπη με την οποία έχουν μπολιαστεί οι Πατρινοί όσο και μια αισιοδοξία, μια ελπίδα και μια πίστη ότι από την επόμενη χρονιά όλα θα είναι διαφορετικά και θα γιορτάσουμε με τον καλύτερο τρόπο το Καρναβάλι μας όπως πραγματικά του αξίζει.


Η τελετή έναρξης άρχισε με τους δυο τελάληδες, τη Μαρία Αγουρίδη και τον Γιώργο Λογαρά έξω από το Δημοτικό Θέατρο να «φιλονικούν» χιουμοριστικά και καρναβαλικά για το ποιος από τους δυο είναι ο Τελάλης του Πατρινού Καρναβαλιού: ο παλιός ή ο νέος;

Το μέχρι σήμερα χαρμόσυνο νέο της αναγγελίας της έναρξης από τον τελάλη:

«Ακούσατε, ακούσατε

Φίλοι και συμπολίτες

μικροί και μεγάλοι….

Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι,

κι όλοι εσείς απ' την Ευρώπη την μεγάλη!....

Αρακάς, κουκιά, ρεβίθια…

τέλειωσαν τα παραμύθια….

άνηθος, σπανάκι, ρύζι και το Καρναβάλι αρχίζει!»

μετασχηματίστηκε για τις ανάγκες αυτής της χρονιάς σε:

«Ακούσατε, ακούσατε!

Μάσκες για δε φορούσατε;

Κολλήσατε  μικροί και μεγάλοι,

σταμάτησε το καρναβάλι.

Άγγλοι, Ιταλοί και Γάλλοι 

κι όλοι οι άλλοι, 

απ' την Ευρώπη την μεγάλη.

Τόσα ταξίδια κάνατε, χαλάλι!

Να μην πολυλογήσουμε,

με τούτα και με εκείνα,

του covid τον ιό,

φέρατε από την Κίνα!

Ήλιος, ξάπλα, αεράκι,

τέρμα το παραμυθάκι!

Άνεμος, βροχή, χαλάζι 

και το Καρναβάλι αλλάζει!

Της Πάτρας τον καρνάβαλο,

όλοι τον αγαπάμε.

Πάλι με χρόνια με καιρούς 

πάλι δικός μας,  θάναι!».

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο Ιάσονας Τσιόλης παίρνοντας τη σκυτάλη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και όλους τους τηλεθεατές και αναφέρθηκε στο προηγούμενο Καρναβάλι που δεν ολοκληρώθηκε. Από αυτό το Καρναβάλι προβλήθηκε ένα βίντεο ξυπνώντας μνήμες από τις περσινές εκδηλώσεις: το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, οι εκδηλώσεις της τσικνοπέμπτης, το καρναβάλι των Μικρών με τις καρναβαλουπόλεις και την μεγαλειώδη παρέλαση του, τα μπουρμπούλια και τόσα άλλα που μόνο η φαντασία των πατρινών καρναβαλιστών μπορούν να σκεφτούν και να υλοποιήσουν.

Η τελετή εστίασε στα συστατικά που αποτελούν το μακρόχρονο καρναβάλι μας, ρίχνοντας φως σε ορισμένα από τα σημεία, γεγονότα σταθμούς της υπεραιωνόβιας ιστορίας του θεσμού πλαισιωμένα από ορισμένα εμβληματικά αγαπημένα και διαχρονικά  καρναβαλικά  τραγούδια, τα οποία ερμήνευσε αναλαμβάνοντας τη διασκέδασή μας ορχήστρα καταξιωμένων και έμπειρων μουσικών της πόλης, που είναι μέλη του Σωματείου επαγγελματιών μουσικών Δυτικής Ελλάδας. Τον δικό τους χορευτικό τόνο έδωσαν τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. 

Εμβόλιμα στα δρώμενα, θεατρικά, μουσικά και χορευτικά που ξετυλίγονταν στο Δημοτικό Θέατρο με παρουσιαστή τον Ιάσονα Τσόλη, γίνονταν συνδέσεις σε σημεία που χτυπούσε και χτυπά η καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού. Έτσι στην πρώτη σύνδεση με την ιστορική αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας μεταφερθήκαμε στις χρυσές εποχές του κοσμοπολίτικου Καρναβαλιού της κάτω πόλης, που κυριαρχούσαν οι χοροεσπερίδες και οι παλαιοί μεγαλοπρεπείς χοροί με τους εύπορους καλεσμένους, χοροί για μικρούς και μεγάλους. Η παρουσιάστρια Κατερίνα Τσουκαλά συνομίλησε με το μέλος της Φιλαρμονικής Εταιρείας και καρναβαλιστή Θανάση Μανθόπουλο για τις μνήμες του χτες κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο και στο 1892 που ιδρύθηκε η εταιρεία, εμβληματική στην ιστορία του Καρναβαλιού μας αλλά και για μνήμες πριν από 60 χρόνια όταν τρία παιδικά ζευγάρια μάτια κρυμμένα πίσω από την κουρτίνα της αίθουσας κοιτούσαν τους ανθρώπους να χορεύουν.


Η δεύτερη σύνδεση έγινε στην ταβέρνα «Λαβύρινθος» της παλαιάς Πάτρας όπου εκεί όπως και στις ταβέρνες αλλοτινών Καρναβαλιών ξετυλιγόταν το παραδοσιακό καρναβάλι, αυτό της άνω πόλης, του κόσμου της βιοπάλης, όπου οι πάντες γίνονταν μια παρέα και γίνονταν τα λαϊκά γλέντια. Με τον Τζίμη Πολίτη μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας και καρναβαλιστής Δημήτρης Δημισιάνος ταξιδεύοντας στο χτες, ενώ μέλη της Ορχήστρας του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου έπαιξαν τραγούδια της ταβέρνας.

Στην τρίτη σύνδεση η Κατερίνα Τσουκαλά συνομίλησε με τον υπεύθυνο του Καρναβαλικού Εργαστηρίου Νίκο Λιβάνη όπου μας μετέφεραν στον πυλώνα δημιουργίας του Καρναβαλιού μας, εκεί που κατασκευάζονται τα άρματα και τα διάφορα στοιχεία, εκεί που φέτος κατασκευάζονται οι μπάστακες που θα στελεχώσουν και λόγω πανδημίας τον εκτεταμένο καρναβαλικό διάκοσμο της πόλης και των συνοικιών και μας αποκάλυψαν τον περσινό Μάγο Καρνάβαλο σε πλήρη κίνηση, τον Καρνάβαλο που πέρυσι δεν προλάβαμε να δούμε.

Η ψυχή του Πατρινού Καρναβαλιού, τα πληρώματα είχαν τον δικό τους ρόλο στην τελετή μέσω ευφάνταστων και ευρηματικών σύντομων δρώμενων για το ιδιαίτερο, διαφορετικό αυτό Καρναβάλι, που αποτέλεσαν ένα βίντεο μπολιασμένο με την ακαταμάχητη έμπνευση και χιουμοριστική τους αύρα.

Στην τέταρτη σύνδεση μεταφερθήκαμε στο στρατηγείο των «Στρατηγών», του πληρώματος 1, ενός από τα πρώτα πληρώματα στην ιστορία του Κρυμμένου Θησαυρού. Ο Τζίμης Πολίτης συνομίλησε με τον Τάκη Πανούτσο και μέλη των Στρατηγών που από το 1970 γράφουν την ιστορία του Κρυμμένου Θησαυρού ενώ εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες καρναβαλικές ομάδες με εμπνευσμένη δράση και «εκλεκτούς προσκεκλημένους, καρναβαλικούς πρέσβεις, επενδυτές και πολιτικά πρόσωπα» για το καλό του Καρναβαλιού μας. 

Ωραία έκπληξη αποτέλεσε η σύνδεση με το συντριβάνι της πλατείας Γεωργίου Α΄ (και όχι της Φοντάνα ντι Τρέβι) όπου ο ένας εκ των δυο τελάληδων, ο Γιώργος Λογαράς βρήκε την περσινή, παρολίγον και φετινή Βασίλισσα του Καρναβαλιού μας Μαρία Κυριακοπούλου περίλυπη που δεν μπόρεσε πέρυσι να παρελάσει. Και ούτε φέτος θα μπορέσει. Ένωσαν τις ευχές τους για του χρόνου. Αυτά, συνέβησαν  στην πλατεία των καρναβαλικών αναστεναγμών! Εμείς όμως ξέρουμε ότι το πατρινό καρναβάλι θα υπάρχει για πάντα!

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με τη συμφιλίωση των δυο τελάληδων, του παλιού και του νέου, που αρχικά «φιλονικούσαν». Ενωμένοι και μονιασμένοι με δυο φωνές σαν μία μας αποχαιρέτησαν:

«Στο νου σου να έχεις φίλε μου 

μάσκα και αποστάσεις.

Και καρναβάλι εν καιρώ,

θα βρεις να διασκεδάσεις!

Κουράγιο φίλοι, Πατρινοί,

και  μην ανησυχείτε! 

Του χρόνου, τέτοια εποχή,

Στους δρόμους ξεχυθείτε!

Γλέντι, κέφι και χορός,

θα ξαναρχίσει πάλι.

Θα μάθει και ο κορονοιός

Το Πατρινό το Καρναβάλι!

Ακολούθησε ωριαίο μουσικό πρόγραμμα με γνωστά καρναβαλικά τραγούδια και χορευτικές επιτυχίες, ελληνικές και ξένες.

Την συγγραφή του σεναρίου, της πρόζας των τελάληδων και τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης ανέλαβε ο Τζίμης Πολίτης. Τηλεσκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης.

Όλη η εκδήλωση είχε διάρκεια περίπου 2 ώρες αφήνοντας μια γλυκιά αισιοδοξία και μια αύρα προοπτικής για το μέλλον. Το διαφορετικό Πατρινό Καρναβάλι άρχισε και θα είναι κοντά σε όλους μας έως τις 14 Μαρτίου, κάτω από τις συνθήκες που ζούμε και με απόλυτο σεβασμό στην υγεία του κόσμου.


Τελετή Έναρξης Πατρινού Καρναβαλιού 2021