Το Παλαιομονάστηρο Οσίου Λεοντίου είναι ένα καστρομονάστηρο χτισμένο σε απόκρημνη πλαγιά του όρους Κλωκός, σε υψόμετρο 500 μέτρα, 15 χιλιόμετρα νότια από το Αίγιο κοντά στο χωριό Μελίσσια και λίγο ψηλότερα από την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας (στην οποία υπάγεται). Το μοναστήρι γιορτάζει στις 11 Δεκεμβρίου.

Το παλαιομονάστηρο ήταν η αρχική θέση της Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Στο σημείο αυτό ήρθε, περί το 1420 ο Όσιος Λεόντιος για να ασκητέψει, και ίδρυσε εκκλησία αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ο Λεόντιος (1377-1452) ήταν από τη Μονεμβασιά και είχε συγγενική σχέση με την οικογένεια των Παλαιολόγων, καθώς η μητέρα του Θεοδώρα ήταν κόρη του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Δ΄Παλαιολόγου.

Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1500, αναστηλώθηκε προς το τέλος του 16ου αιώνα, αλλά το 1620 καταστράφηκε ξανά και τότε μετακόμισε πιο χαμηλά και επανιδρύθηκε ως Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Η νέα μονή καταστράφηκε κι αυτή το 1772 από συμμορία Τουρκαλβανών, στα Ορλωφικά. Ανοικοδομήθηκε 10 χρόνια μετά, και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο σπουδαία μοναστήρια της Πελοποννήσου.


ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ, ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ (DRONE). OSIOS LEONTIOS MONASTERY, ACHAEA, GREECE.

Βίντεο: Kώστας Γκέρτζος