Την ώρα που οι επαγγελματίες του χειμερινού τουρισμού ζητούν την επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων τους κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα και κανόνες, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.

Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας έχουν ντυθεί στα λευκά και ενδεχομένως μπορεί να συζητηθεί στην συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών την ερχόμενη Παρασκευή.

Καλάβρυτα: Μια άσχημη χρονιά για το Χιονοδρομικό Κέντρο

Τα χιόνια που έπεσαν φέτος ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Αν το Χιονοδρομικό ήταν ανοικτό φέτος είναι χαρακτηριστικό ότι θα λειτουργούσε με το 70% των εγκαταστάσεων του. Εάν δεν υπήρχε αυτή η πανδημία γενικά τα Καλάβρυτα θα βούλιαζαν από τον κόσμο.

Προϋπόθεση για να δει άσπρη μέρα το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και όχι μόνο, και να μη χαθεί και δεύτερη σεζόν είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία επαναλειτουργίας των χιονοδρομικών, ωστόσο εκτιμήσεις θέλουν για τα μέσα Φεβρουάριου.

Αγωνιούν οι επαγγελματίες του κλάδου
Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες του κλάδου προειδοποιούν ότι λόγω του lockdown, κινδυνεύει να χαθεί ολόκληρη η σεζόν και πως τοπικές κοινωνίες, όπως τα Καλάβρυτα που εξαρτώνται αποκλειστικά από το χειμερινό τουρισμό απειλούνται να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι απασχολούνται στα χιονοδρομικά της χώρας, στις τοπικές ορεινές επιχειρήσεις, τα σαλέ, τα εστιατόρια, τους ξενώνες και τα ξενοδοχεία, αλλά και στις σχολές σκι και τις εταιρείες εισαγωγής εξοπλισμού χειμερινών σπορ.

Έχοντας χάσει ήδη το 60% της σεζόν, ευελπιστούν σε ένα άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Το βασικό «αγκάθι» στην προοπτική να επιτραπεί το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, που αποτελεί προϋπόθεση για την κανονική λειτουργία τους.

Δηλώνουν… έτοιμοι
Οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών, πάντως, είναι έτοιμοι για την επαναλειτουργία, η οποία ταυτόχρονα θα φέρει την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός νομού, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Την ίδια ώρα «ζεσταίνεται» και η αγορά ειδικού εξοπλισμού για σκι ενόψει του ανοίγματος των χιονοδρομικών.