Στις 22/1/21 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου της ΣΤΕΦ. Στο κάλεσμα για σύσκεψη ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν οι Σύλλογοι: Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μαθηματικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΕΥΠ και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης στη σύσκεψη συμμετείχε και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας.

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε ζωντανά η αγανάκτηση των φοιτητών που απουσιάζουν σχεδόν ένα χρόνο από τα αμφιθέατρα, ενώ εκφράστηκε η καταδίκη των Συλλόγων απέναντι στο νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης για την εκπαίδευση. Από τις ομιλίες, μεταφέρθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που έχουν πολλαπλασιαστεί στις σχολές κατά τη διάρκεια της πανδημίας γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να τα αντιμετωπίσει. Αντίστοιχα, φωτίστηκε η προσπάθεια που γίνεται σε κάθε Σύλλογο να οργανωθεί ο αγώνας σε αυτές τις συνθήκες για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Με βάση και τη συζήτηση που έγινε, προκύπτει το παρακάτω κάλεσμα – δελτίο τύπου:

«Χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα που μαζί με τους εργαζόμενους και τους μαθητές καταδίκασαν το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης για την εκπαίδευση. Εκφράστηκε η αγανάκτηση που έχουν χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι απουσιάζουν από τα αμφιθέατρα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Αντλούμε δύναμη για τη συνέχεια του αγώνα.

Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για να θωρακίσει τις σχολές μας με καθηγητές, υποδομές και μέτρα προστασίας της υγείας ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια, αλλά έχουν το θράσσος να φέρνουν νέο νομοσχεδιο που περιλαμβάνει διαγραφές φοιτητών ελάχιστη βάση εισαγωγής και πανεπιστημιακή αστυνομία.

Για τις διαγραφές μας λένε δήθεν ότι θέλουν να βελτιώσουν τον ρυθμό αποφοίτησης. Αυτό που πραγματικά τους νοιάζει και θέλουν να διαγράφουν τους φοιτητές στα ν+ν/2 έτη είναι το να έχει η εργοδοσία γρήγορο επιστημονικό δυναμικό διαμορφωμένο στα μέτρα της. Θέλουν να πετιούνται οι διεγραμμένοι φοιτητές σε προγράμματα με δίδακτρα που στήνονται μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων καλύπτοντας έτσι και τις επιταγές των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη γκάμα αποφοίτων με διαφοροποίηση στην ειδίκευση, συμπιέζοντας έτσι τα δικαιώματα όλων των αποφοίτων προς τα κάτω.

Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής οι οποίες θα καθορίζονται από κάθε τμήμα. Η κυβέρνηση μας λέει δήθεν ότι έρχονται για να αναβαθμίσουν το επίπεδο των τμημάτων.

Αν πραγματικά τους ενδιέφερε ο ρυθμός αποφοίτησης και η αναβάθμιση του επιπέδου από τη σκοπιά των αναγκών των φοιτητών, θα έπαιρναν μέτρα για την εκπαιδευτική μας στήριξη. Θα έπαιρναν μέτρα για τη  δωρεάν ποιοτική σίτιση, στέγαση και μετακίνηση των φοιτητών. Θα μας στήριζαν οικονομικά για να μπορούμε να σπουδάζουμε ανεμπόδιστα χωρίς να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας για να τα βγάλουμε πέρα. Θα άκουγαν τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων για καθηγητές, υποδομές, αύξηση της χρηματοδότησης και μέτρα προστασίας της υγείας στα πανεπιστήμια.

Αντί για όλα αυτά, η κυβέρνηση βρήκε εν μία νυκτί 30 εκατομμύρια ευρώ για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, για κάμερες και κάρτες εισόδου στις σχολές. Είναι ψέμματα ότι με την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια θέλουν να ξεμπερδέψουν με την παραβατικότητα, τις πιάτσες ναρκωτικών και την ανομία. Τα ίδια μας έλεγαν και για την κατάργηση του ασύλου. Στην πραγματικότητα θέλουν να φέρουν αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια για να καταστείλει τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα. Μας αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες, θέλουν να ποινικοποιήσουν τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις μας, για να παραμένει άθικτη η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που μετατρέπει τις σχολές μας σε ανοιχτό πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αν η κυβέρνηση πραγματικά ήθελε να εξαλείψει την παραβατικότητα και την ανομία θα ενίσχυε την ήδη υπάρχουσα φύλαξη στα Πανεπιστήμια, θα φρόντιζε για τον επαρκή φωτισμό των χώρων, θα αναβάθμιζε τις υποδομές στις εστίες.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι τους επιστρέφουμε το νομοσχέδιο – έκτρωμα!

Διεκδικούμε τα πτυχία μας να μας παρέχουν όλη την απαραίτητη γνώση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο δημόσιο στο οποίο θα εξασφαλίζεται η συζήτηση, η διεκδίκηση για τη βελτίωση των σπουδών και όχι πανεπιστήμια που θα καταστέλλουν τη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών και θα δίνουν χώρο στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση! Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
  • Να μη κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη πανεπιστημιακή αστυνομία! Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες.
  • Να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας μας, για την κάλυψη των διδακτικών κενών που έχει δημιουργήσει η τηλεκπαίδευση.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κλιμακώνοντας! Καλούμε σε:

  • Κινητοποιήσεις σε προέδρους τμημάτων – κοσμητείες σχολών στις 25 και 26 Γενάρη.
  • Συνέντευξη τύπου στις 27/1.
  • Συλλαλητήριο 28/1 (ή νωρίτερα αν κατατεθεί το νομοσχέδιο).
  • Κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών και κινητοποίηση στην κοσμητεία της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου την 1/2.
  • Στηρίζουμε το κείμενο των υπογραφών όπως έχει κατατεθεί στις συσκέψεις των Φοιτητικών Συλλόγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με τα 30 εκ. να ανοίξουν οι σχολές, όχι σε αστυνομία και διαγραφές.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να μιλάμε, να αντιδρούμε, να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον.