Το Βέλγιο, ανησυχώντας για την υψηλή μεταδοτικότητα της βρετανικής παραλλαγής του κορωνοϊού, αποφάσισε να απαγορεύσει όλα τα «μη αναγκαία» ταξίδια από και προς το έδαφός του, από την Τετάρτη μέχρι και την 1η Μαρτίου.

«Θα χτίσουμε έναν τοίχο γύρω από το Βέλγιο, μπορούμε να πηγαίνουμε σε άλλες χώρες, αλλά μόνο για ουσιαστικούς λόγους», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο. Ο Ντε Κρο έκανε αυτήν την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τοπικών συμβουλίων, με θέμα την πανδημία.

Περίπου 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στο Βέλγιο

«Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες», γύρω στα 2.000 κρούσματα ημερησίως, όμως «ο κίνδυνος δεν εξαφανίστηκε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ο Ντε Κρο είπε ότι η ανησυχία προκαλείται κυρίως από τις «πολύ πιο μεταδοτικές» παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Και για αυτό είναι αναγκαίο «να κατασκευάσουμε οχυρώσεις, αμυντικές γραμμές».

Από τη Δευτέρα, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική (τρεις ζώνες όπου έχουν εμφανιστεί διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2), θα μπαίνουν σε 10ημερη καραντίνα μετά την άφιξή τους στο Βέλγιο. Θα υποβάλλονται επίσης υποχρεωτικά σε τεστ, την πρώτη και την έβδομη ημέρα. Για όλους τους άλλους, ανθρώπους που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, θα είναι υποχρεωτικό να έχουν δύο αρνητικά τεστ: το ένα θα γίνεται στη χώρα από την οποία αναχωρούν και το άλλο κατά την άφιξή τους στο Βέλγιο.