Προβληματίζει τους ειδικούς η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή εντείνει τους φόβους για την επιτάχυνση του τρίτου κύματος πανδημίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στον ΣΚΑΪ για τις τελευταίες εξελίξεις και τις σκέψεις των ειδικών γύρω από τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που μετρά 26 κρούσματα στη χώρα μας.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως «πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό. Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος».

Ενα από τα πρώτα και σημαντικότερα προβλήματα που θα δημιουργήσει η εξάπλωση του νέου στελέχους θα είναι η συμφόρηση του συστήματος υγείας και κυρίως των ΜΕΘ με την αύξηση των διασωληνωμένων.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε, μάλιστα, πως στα μέσα Μαρτίου το ποσοστό των γεμάτων ΜΕΘ θα εκτιναχθεί εκ νέου εξαιτίας των ανοικτών σχολείων. «Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία, αυτό θα το συναντούσαμε τον Μάιο», εξήγησε αρχικά, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν διαφωνεί στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, παρότι θεωρεί ότι είναι ένα επίφοβο βήμα.

«Εύκολος ο εντοπισμός του νέου στελέχους του κορωνοϊού»

Συμπληρώνοντας σχετικά με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο καθηγητής Σαρηγιάννης δήλωσε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους, αλλά παίρνει λίγες ημέρες παραπάνω. «Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού», επισήμανε στη συνέχεια, ενώ συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια».

«Δεν μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες

Για το σταδιακό άνοιγμα άλλων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας πως «πιστεύω ότι δεν μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες». Πρόσθεσε, επίσης, πως είναι απαραίτητο να πάρουμε ενεργά μέτρα μείωσης του ιικού φορτίου στην κοινωνία, ώστε «να αποφύγουμε τα συνεχή lockdown» και αναφέρθηκε στη σημασία της απολύμανσης του αέρα εσωτερικών χώρων, κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σε μαγαζιά, σχολεία. «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τουλάχιστον στις πολυπληθείς τάξεις να υπάρχουν τέτοια συστήματα», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναφέρθηκε στο ζήτημα των τελευταίων ωρών σχετικά με τις υφασμάτινες μάσκες προστασίας, λέγοντας: «Παρέχουν χαμηλότερο επίπεδο προστασίας, έτσι κι αλλιώς. Εγώ για τα παιδιά μου θα αγόραζα χειρουργικές μάσκες».