Το δικό της στρατηγικό σχέδιο για το Επενδυτικό Προφίλ και την προσέλκυση επενδυτών αποκτά η Δυτική Ελλάδα, με στόχο να διαθέτει ένα ισχυρό «portfolio», χρήσιμο τόσο για τους τοπικούς φορείς όσο και για τους υποψήφιους επενδυτές.

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, όπου απαντώντας σε επερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την προσέλκυση της επένδυσης του γερμανικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τόνισε πως κάθε συγκροτημένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη σημερινή εποχή «δεν γίνεται με μπαλωθιές στον αέρα, δεν υπακούει στα θέλω του καθενός μας και δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων και μεθοδεύσεων της εποχής του Μαυρογυαλούρου», αλλά είναι αποτέλεσμα σοβαρής και εμπεριστατωμένης προσπάθειας.

«Η Δυτική Ελλάδα δεν είναι τόπος ιθαγενών να θαμπώνεται με χάντρες και καθρεπτάκια ανούσιων και επιζήμιων ψευτο-επενδύσεων, ούτε μπορεί άλλο να αποτελεί τον φτωχό συγγενή του επενδυτικού χάρτη της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, εξηγώντας ότι το Επενδυτικό Προφίλ της Δυτικής Ελλάδας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

  • Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Αποτύπωση και ανάλυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Αναγνώριση και προτεραιοποίηση στρατηγικών επενδύσεων
  • Ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή Σχεδίου Δράσης της Περιφέρειας για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της υλοποίησης των Στρατηγικών Επενδύσεων

«Αυτό ήταν κάτι που επί χρόνια έλειπε από την περιοχή μας. Και κάτι που η Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη προκειμένου να έλξει επενδύσεις βασιζόμενη σε στοιχεία και όχι σε λόγια του αέρα» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως η Δυτική Ελλάδα είναι τόπος πολύ μεγάλων δυνατοτήτων. «Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι ήδη τρεις επενδύσεις στην Δυτική Ελλάδα έχουν ενταχθεί από τη Δϊυπουργική Επιτροπή στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας. Ξέρουμε καλά ότι οι τρεις επενδύσεις μπορούν να γίνουν δεκατρείς και είκοσι τρεις και… εκατόν τρεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Όταν είσαι σοβαρός και δυνατός, το δείχνεις. Και μόνο τότε μπορείς να υπολογίζεις βάσιμα σε καλά αποτελέσματα. Και εμείς θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα σοβαρή και δυνατή».

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία έγινε γνωστή από την κυβέρνηση, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε πως η Περιφέρεια κινήθηκε ταχύτατα και ο ίδιος, ήρθε σε επαφή με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος ανέφερε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει το πόρισμα μίας επιτροπής που έχει συγκληθεί για να καταλήξει στις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέξουν για να υλοποιηθεί η απόφαση, όπως αλλαγές στο νομικό καθεστώς για την παραγωγή οχημάτων στην Ελλάδα, ασφαλώς και οι παράμετροι χωροθέτησης του εργοστασίου. «Πρόκειται για μία επένδυση που βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και κατά συνέπεια, είναι νωρίς ακόμα να προδικάσουμε την εξέλιξή της, η οποία σε τελική ανάλυση θα κριθεί από τον ιδιώτη επενδυτή» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας: «Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε πως η Δυτική Ελλάδα ασφαλώς και συγκεντρώνει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της επένδυσης στην περιοχή μας, ξεκινώντας από το πολύ σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό ανθρώπινο δυναμικό και φτάνοντας μέχρι την προνομιακή μας γεωγραφική θέση ή ακόμα και τη δίψα που έχει αυτός ο τόπος να υποδεχτεί επενδύσεις και ιδιαίτερα, επενδύσεις που εντάσσονται στο δυναμικά αναπτυσσόμενο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας, μέρος της οποίας είναι και η ηλεκτροκίνηση».

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, έχει ήδη συμφωνηθεί να υπάρχει στενή επαφή με το Υπουργείο και εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εξελίξεων, ενώ κατέληξε: «Ωστόσο, προσωπική μου πεποίθηση είναι πως ο τόπος μας δεν χρειάζεται να περιμένει να ακούσει από τα κανάλια για την πρόθεση υλοποίησης μίας επένδυσης ώστε να τρέχει από πίσω, διεκδικώντας ένα κομμάτι της πίτας. Αυτό, εξάλλου, να είστε βέβαιοι πως δεν θα το κάνουμε μόνο εμείς. Θα το κάνουν και πολλοί άλλοι, διεκδικώντας ο καθένας για τον τόπο του την υλοποίηση της συγκεκριμένης ή οποιασδήποτε άλλης επένδυσης. Εγώ πιστεύω πως η Δυτική Ελλάδα οφείλει να φύγει ακόμα πιο μπροστά. Ότι το τέλος της επενδυτικής ανυδρίας δεν θα έλθει μέσα από διεκδικήσεις ή παρακάλια. Θα έρθει, κυρίως, μέσα από όσα εμείς οι ίδιοι θα κάνουμε για τον τόπο μας…»